Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a criticat, vineri, anularea concursului pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, în urma unor probe, proiect de management şi interviu, notate de un juriu din care au făcut parte şi Şerban Sturdza şi Sorin Alexandrescu. Alexandrescu a taxat gestul Ministerului Culturii drept unul ”revoltător”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este revoltător că a fost anulat concursul pentru postul de director general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român în urma unei contestaţii formulate de candidatul pierzător. Comisia de concurs, alcătuită din eminenţi specialişti, Şerban Sturdza, Zoltán Rostás, Sorin Alexandrescu, îl dăduse câştigător pe Vintilă Mihăilescu, în prezent şeful şcolii româneşti de de antropologie. Un memoriu al unor angajaţi din Muzeu n-a întârziat să apară”, a scris Vlad Alexandrescu, vineri seară, pe contul de Facebook.

Concursul pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, aşa cum, de altfel, anunţase şi fostul ministru al Culturii, în scrisoarea adresată GDS, va fi reluat, a anunţat Ministerul Culturii, în urma admiterii unei părţi a contestaţiei depuse de celălalt candidat, actualul director al instituţiei, Virgil Niţulescu. Ministerul Culturii nu a comunicat motivul preciz pentru care concursul a fost anulat, în pofida solicitării făcute de agenţia News.ro.

Potrivit Ministerului Culturii, Virgil Ştefan Niţulescu a contestat modul de respectare a procedurii privind organizarea şi desfăşurarea concursului, în conformitate cu prevederile art. 20, alin. (1) din OUG nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură.

”În urma analizării şi soluţionării contestaţiei, comisia de soluţionare a contestaţiilor a admis în parte contestaţia înregistrată la Ministerul Culturii cu nr. 412/2016. Urmare admiterii în parte a contestaţiei depusă de candidatul Virgil Ştefan Niţulescu, Ministerul Culturii va relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management organizat pentru ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, în condiţiile legii”, este argumentat în anunţul publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Despre Muzeul Ţăranului Român, Vlad Alexandrescu a spus, în scrisoarea adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS), după demiterea sa, că Virgil Niţulescu, ”actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea când era secretar general în Ministerul Culturii”, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în faţa antropologului Vintilă Mihăilescu.

Foştii directori ai Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Virgil Niţulescu şi Vintilă Mihăilescu, au susţinut interviul pentru obţinerea unui mandat la conducerea instituţiei muzeale, după ce proiectele lor de management au fost notate cu 7,06, respectiv 7,43.

Câţiva cercetători şi directori în cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român i-au solicitat, vineri,  ministrului Culturii constituirea unei comisii ministeriale pentru a analiza neregulile şi derapajele din instituţie, în mandatul lui Virgil Niţulescu şi nominalizarea unui interimar care să asigure buna desfăşurare a activităţii instituţiei.

Având în vedere că vineri 13 mai 2016 expiră mandatul interimar al actualului manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, şi că, în condiţiile deciziei Ministerului de a relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de manager al instituţiei, în următoarea perioadă Muzeul Naţional al Ţăranului Român va fi condus printr-un alt mandat interimar, semnatarii scrisorii îi transmit Corinei Şuteu că directorul interimar Virgil Ştefan Niţulescu,  a ”transformat Consiliul de Administraţie al MNŢR dintr-un organism deliberativ (aşa cum stipulează art. 11 pct. 5. alin. b) din ROF) într-unul consultativ. Nerespectarea atribuţiilor specifice ale celor doua organisme, prin desfăşurarea unui număr de activităţi fără avizul şi împotriva deciziei unanime a Consiliului de Administraţie şi consultarea Consiliului Ştiinţific... a prejudiciat desfăşurarea actvităţilor specifice ale instituţiei, situaţie care s-a perpetuat în ultimii ani”.

De asemenea, semnatarii  reamintesc că, în urma controlului Curţii de Conturi a României pentru perioada 2013 -2015, a rezultat un raport care arată deficienţe în manageriatul MNŢR (dl.Virgil Stefan Nitulescu a fost eliberat din functia de manager in data de 17.03.2015, urmare a evaluarii activităţii pe 2013).

”Solicităm pe această cale constituirea unei comisii ministeriale pentru un control al situaţiilor. În plus, având în vedere actualul context al şantierului de consolidare şi restaurare, activitate care presupune o coordonare asigurată de o persoană care are capacitatea de a colabora cu întregul colectiv al muzeului, vă solicităm nominalizarea în funcţia de manager interimar unei persoane care să poată garanta buna desfăşurare a activităţilor MNŢR în condiţii de respectare a atribuţiilor celor două organisme interne şi a cadrului legal si profesional”.

Scrisoarea este semnată de Adrian Petrechescu, director, Lila Passima, şef secţie , Simina Bădică, şef birou,  Cosmin Manolache, muzeograf,  Cătălina Tesăr, cercetător  şi Bogdan Iancu, cercetător .

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.