Violoncelistul Jérôme Pernoo, solist şi profesor de renume internaţional, a fost condamnat marţi, la Paris, la un an de închisoare cu suspendare pentru că a agresat sexual o fostă elevă în vârstă de 14 ani la momentul faptelor, în 2005, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În luna mai, procurorul general a cerut o pedeapsă de doi ani de închisoare, dintre care unul cu suspendare, pentru muzicianul în vârstă de 51 de ani, fost profesor la Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (CNSMDP). Sentinţa pronunţată de Tribunalul Penal din Paris include o interdicţie de zece ani de a desfăşura orice activitate voluntară sau profesională cu minori. Numele persoanei condamnate a fost înscris în Fichier des auteurs d'infractions sexuelles ou violentes (Fijais).

Jérôme Pernoo a fost găsit vinovat de agresiune sexuală asupra unei foste eleve în vârstă de 14 ani la momentul evenimentelor din Londra, în 2005. Elevul afirmase că profesorul „i-a mângâiat sexul în timp ce dormea în pat”. Eleva, acum în vârstă de 32 de ani, participase la cursurile susţinute de profesorul pe care îl considera „tatăl său surogat”, după ce îl pierduse pe al ei la o vârstă foarte fragedă.

Pârâtul a fost obligat să îi plătească 6.070 de euro daune materiale şi 5.000 de euro daune morale. Pe de altă parte, violoncelistul a fost achitat pentru hărţuirea sexuală a două tinere între 2011 şi 2016, din cauza îndoielii persistente şi a absenţei martorilor direcţi.

Cele două reclamante l-au acuzat că le-a „pălmuit fesele”, că le-a mângâiat sânii în cadrul unui joc numit „pouet-pouet” (palpare) şi că le-a numit „păsărica mea mică”. La sfârşitul anului 2022, un tânăr violoncelist renumit, care intervenise anterior în sprijinul mentorului său, a ales, de asemenea, să se exprime împotriva profesorului, afirmând că acuzatul ar fi „încercat, printre altele, să îl sărute” şi i-ar fi trimis „numeroase mesaje de dragoste”. Jérôme Pernoo a fost achitat de aceste acuzaţii, pe care le-a negat întotdeauna.

Instanţa a subliniat totuşi „relaţia tulbure” şi „atitudinea ambiguă care a dus la confuzie” pe care profesorul de violoncel le avusese cu elevii săi, dar care „nu erau de natură penală”.

Contactată de AFP, avocata lui Jérôme Pernoo, Chirine Heydari-Malayeri, a declarat că ea şi clientul său vor examina „motivele adoptate în hotărâre”, înainte de a decide dacă vor face apel. Muzicianul „a fost achitat de aproape toate acuzaţiile care i se aduc. El a fost găsit nevinovat de toate acuzaţiile formulate de foşti elevi ai clasei sale de la Conservatorul din Paris” şi „contestă existenţa” „singurei agresiuni reţinute de instanţă”, a subliniat avocata.

Jérôme Pernoo, care a predat la CNSMDP din 2007, a fost suspendat şi apoi concediat fără preaviz şi fără despăgubiri de instituţia pariziană în mai 2022, în urma unei anchete administrative şi a unei proceduri disciplinare. Concedierea a fost confirmată în noiembrie de Tribunalul administrativ din Paris. Profesorul a făcut apel împotriva acestei decizii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.