Veronica Roth, autoarea seriei „Divergent”, a fost prezentă sâmbătă seară la Serile FILIT de la Iaşi, unde a vorbit despre munca şi evoluţia ei ca autor şi a declarat, între altele, că nici pentru 1 milion de dolari nu ar scrie despre viaţa lui Donald Trump.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Celebra autoare americană a precizat că nu este o susţinătoare a preşedintelui american şi că reşedinţa de la Washington este un loc întunecat.

„Nu”, a fost răspunsul la întrebarea lui Iulian Tănase, cel care a fost gazda serii: „Îţi place Donald Trump?”. După aplauzele primite zâmbind, Roth a adăugat: „Cred că nu vrea să fie plăcut de oameni ca mine”.

Dacă preşedintele i-ar cere să scrie o carte despre el, nu ar face-o nici pentru 1 milion de dolari. „Nu, dacă trebuie să scrii despre ceva, trebuie să trăieşti lucrul ăla atât cât durează să termini. Şi nu vreau să trăiesc acolo. Este un loc întunecat. Casa Albă e un loc întunecat. Uneori. De cele mai multe ori, cred. Nu culoarea este problema Casei Albe, ci ce se află înăuntru”, a declarat scriitoarea în vârstă de 30 de ani.

La vârsta de 22 de ani, debuta şi o făcea cu o serie de romane care au devenit celebre în întreaga lume şi au fost vândute în 32 de milioane de copii. Este vorba despre „Divergent”, serie care a fost adaptată şi pentru marile ecrane.

„Divergent” (2014), „Insurgent” (2015) şi „Allegiant” (2016) i-a avut în rolurile principale pe Shailene Woodley şi Theo James. Kate Winslet a jucat, de asemenea, în primele două lungmetraje.

Roth a fost coproducătoare a celui de-al doilea film al francizei şi a povestit că a fost încântată de cei trei actori. Totuşi, Woodley e prea frumoasă pentru personajul Tris pe care ea l-a văzut ca fiind o adolescentă obişnuită, iar cel de-al treilea film pare că nu este făcut după cartea ei. În cazul lui, a apreciat decorurile şi costumele, chiar şi jocul actorilor, însă povestea a mers un pic departe şi realizatorii s-au pierdut în detalii.

Consideră că ecranizările fac ca romanele să fie citite de mai mulţi oameni. În ceea ce o priveşte: „Sunt foarte fericită că le-am făcut. Mi-a plăcut primul, al doilea a fost OK, iar al treilea nu sunt convinsă că a fost bazat pe cartea mea”.

Veronica Roth a locuit timp de cinci luni la Cluj-Napoca, unde revine aproape anual din 2011. Acolo locuieşte un unchi de-ai soţului ei, şi tot acolo a reuşit să înveţe câteva cuvinte în limba română.

Totuşi, limba inventată de ea pentru volumul „Carve the Mark” (2017), a fost inspirată de maghiară, pe care o găseşte minunată.

În faţa unei săli pline în mare parte de adolescenţi, scriitoarea a fost primită cu ovaţii. Spectatorii i-au trimis zeci de bilete cu întrebări la care americanca a răspuns relaxată. Îi place Alice Munro, crede că România a evoluat mult după „perioada grea”, şi-ar spune eu-lui său mai tânăr să fie bun şi a avut sentimente contradictorii atunci când a văzut pentru prima dată pe cineva străin citindu-i cartea: „Am fost suprinsă şi încântată, apoi m-am întrebat îngrijorată dacă ar trebui să mă duc să vorbesc cu persoana, dar nu, nu aş fi făcut asta”.

Scrie de la vârsta de 10 ani şi pauzele pentru ea însemnă citit şi jocuri video. Nu îi place muzica clasică, o „stresează”, deşi soţul ei a studiat-o în facultate, iar înainte de a fi publicată era corector.

Cea mai mare realizare a ei a fost să scrie timp de zece ani la o carte care nu a fost editată, însă care a ajutat-o să debuteze în lista celor mai bine vânduţi autori americani.

„Mi-am citit cărţile de sute de ori. După ce le scrii, eşti foarte critic cu ele. Am urât câteva părţi, le-aş fi schimbat”, a mărturisit ea.

Îi place celebritatea, a fost suprinsă de succesul seriei „Divergent”, şi faptul că majoritatea scriitorilor nu au chipuri foarte cunoscute o linişteşte. „Sunt atât de multe cărţi în lume, şi unele chiar uimitoare, de asta m-a mirat. Nu mă gândesc la rezultate, mă gândesc la munca mea. Pe când eram în universitate mă gândeam că aş putea face ceva bani scriind, dar ăsta este un bonus, ideea e să continui să scriu”.

Odată cu lansarea cărţilor a aflat despre sine că are multă mândrie, a povestit ea legat de recenziile citite. „Cel mai greu e când îţi dai seama că, uneori, criticii au dreptate”.

Extravaganţa ei este să călătorească şi are în plan scrierea unui roman pentru oameni mari.

Despre fericire, spune că nu trebuie să fie un ţel. „Ne concentrăm pe ceea ce contează, nu pe fericire. Pe bucurie, descoperire, să faci lucruri bune. Fericirea este o povară”, este înţelegerea pe care o are cu soţul ei.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi se va încheia duminică. Între cei peste 300 de invitaţi s-au numărat Jonathan Franzen (SUA), Sylvie Germain (Franţa), Jón Kalman Stefánsson (Islanda) şi Veronica Roth (SUA), iar din program au făcut parte mai mult de o sută de evenimente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.