Valeri Gherghiev, dirijorul vedetă al Rusiei şi susţinător proeminent al lui Vladimir Putin, a fost instalat în funcţia de director general al Teatrului Bolşoi din Moscova, în cea mai recentă numire a unui loialist al Kremlinului într-o instituţie culturală de prim rang, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numirea înseamnă că Gherghiev, care conduce şi Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, va avea controlul artistic asupra celor două bijuterii ale baletului şi operei din Rusia.

Într-o declaraţie făcută vineri la Teatrul Bolşoi, vicepremierul rus Tatiana Golikova a spus că Gherghiev va conduce instituţia timp de cinci ani.

Gherghiev, în vârstă de 67 de ani, a fost un apropiat al lui Putin încă de la începutul anilor 1990 şi l-a susţinut public pe preşedinte de multe ori, inclusiv apărând într-o reclamă televizată pentru campania sa din 2012, susţinând anexarea Crimeei în 2014 şi dirijând un concert patriotic în oraşul sirian Palmira în 2016.

A fost cândva unul dintre cei mai activi dirijori internaţionali din lume, dar a devenit persona non grata în Occident pentru refuzul său de a se distanţa de Putin de la începutul războiului din Ucraina.

La scurt timp după ce trupele ruseşti au lansat invazia, a fost demis din funcţia de dirijor şef al Filarmonicii din München. Gherghiev a apărut cu Orchestra Mariinski în China, unde a fost ovaţionat în timpul primului turneu în străinătate al ansamblului de la războiul din Ucraina.

Simon Morrison, un important specialist în muzica rusă de la Universitatea Princeton, a declarat că este fără precedent în Rusia modernă ca o singură persoană să conducă atât Bolşoiul din Moscova, cât şi rivalul său din Sankt Petersburg.

"Rolul lui Gergiev devine echivalentul a ceea ce avea Rusia în secolul al XIX-lea sub forma directorului teatrului imperial", a spus Morrison, referindu-se la structura care exista în Rusia imperială înainte de revoluţia bolşevică din 1917, când un singur director supraveghea companiile de balet, operă şi teatru. "Numai că aici aveţi directorul teatrelor Putin".

Morrison se aşteaptă ca Bolşoi să urmeze o direcţie mai conservatoare şi imperialistă, în conformitate cu ambiţiile geopolitice ale lui Putin, sub îndrumarea lui Gherghiev.

Gherghiev îl va înlocui pe actualul director al Bolşoi, Vladimir Urin, care s-a alăturat teatrului în 2013 şi a fost considerat în general un administrator şi director artistic priceput. La scurt timp după ce trupele ruseşti au intrat în Ucraina în februarie 2022, Urin a fost una dintre numeroasele personalităţi culturale care au semnat o scrisoare deschisă prin care se cerea "tuturor celor de care depinde să înceteze orice activitate armată".

În martie, directorul Muzeului de Stat de Arte Frumoase Puşkin din Moscova a fost înlocuit cu un fost ofiţer de poliţie şi fost membru al unei mişcări de tineret pro-Kremlin.

De asemenea, autorităţile ruse au luat măsuri drastice împotriva personalităţilor culturale care au criticat războiul, multe dintre acestea fiind destituite din posturile lor.

Într-o mişcare care a provocat un val de şoc în lumea artelor, poliţia a arestat în luna mai doi proeminenţi oameni de teatru ruşi, marcând astfel prima dată din perioada sovietică când a fost deschis un caz penal din cauza conţinutului unei piese de teatru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.