Cel de-al 11-lea sezon „Adevăruri despre trecut” va debuta pe 7 aprilie, la TVR 1, cu un episod despre vaccinarea în perioada comunistă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În fiecare miercuri, de la ora 22.00, noul sezon va readuce la lumină întâmplări, fenomene şi personalităţi istorice care au influenţat fundamental soarta românilor timp de aproximativ cinci decenii.

Realizatorii vor povesti cum se făcea vaccinarea în perioada comunistă şi, între altele, vor dezvălui lucruri mai puţin cunoscute despre liderul cu cea mai lungă şefie de stat din lume (după cea a reginei Elisabeta), Fidel Castro, şi ce puneau la cale El Comandante şi Nicolae Ceauşescu.

Portretul celui mai longeviv premier român, Ion Gheorghe Maurer, va fi prezentat în detaliu, de asemenea, la „Adevăruri despre trecut”, dar şi utopia lui Ceauşescu de a fabrica avioane cu reacţie destinate transportului de pasageri, produse pentru care economia românească nu era pregătită în niciun fel.

La „Adevăruri despre trecut”, politica de supraveghere în masă a populaţiei are rezervat un capitol, în care sunt arătate tehnicile operative folosite de Securitate. Povestea fabricii Apaca, precum şi cea a lumii misterioase a circului românesc, emigraţia evreilor, dar şi relaţia autorităţilor din perioada comunistă cu biserica sunt de asemenea subiecte din sezonul nou „Adevăruri despre trecut”.

„Majori şi vaccinaţi” - despre sănătatea publică în perioada comunistă

Prima ediţie din acest sezon este conectată direct la realitatea de astăzi. „Majori şi vaccinaţi” este sloganul folosit de generaţii de români. Statul comunist era unul autoritar şi paternalist, aşadar sănătatea publică era condusă cu mână forte. Deşi se clama grija faţă de om, motivul real nu era creşterea calităţii vieţii românilor, ci nevoia braţelor de muncă în fabrici şi uzine.

În comunism, munca era valoarea supremă. În acelaşi timp însă, datorită unui program riguros de vaccinare, extins pe zeci de ani şi aplicat cu consecvenţă, poliomielita şi variola au apărut izolat şi în forme uşoare. Multe alte afecţiuni virale sau bacteriene mai au încă apariţii accidentale, altele însă sunt într-o creştere îngrijorătoare. Dar, în lipsa cazurilor grave de boală, unii oameni nu mai conştientizează importanţa vaccinurilor.

Echipa „Adevăruri despre trecut”, coordonată de Raluca Rogojină, producător şi realizator, continuă în această primăvară să dezvăluie realităţi despre ceea ce a însemnat istoria noastră recentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.