Deputatul USR Iulian Bulai a anunţat miercuri că a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, în prezent condus de fostul preşedinte Emil Constantinescu, instituţie despre care parlamentarul spune că este una dintre cele "născute de guvernele PSD ca să scurgă bani fără vreo noimă, în schimbul sprijinului politic".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bulai susţine că Institutul Levantului are un buget anual de peste un milion de euro de la buget şi compară acest aspect cu situaţia altor instituţii de cultură care chiar "există şi chiar fac lucruri pentru oamenii României". 

"20.000 de lei din bugetul milionar al Institutului au provenit, în 2018, din venituri proprii", afirmă acesta pe Facebook.

El a ataşat postării un tabel cu subvenţiile primite de Institut în 2018 (5,3 milioane de lei) şi în 2019 (4,8 milioane de lei). Fondul de salarii pe 2018 a fost de 2,9 milioane de lei, iar pe 2019 - 3,39 milioane de lei. 

Deputatul prezintă şi câteva sume legate de salarizarea din Institut. "Un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător ştiinţific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut. Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei)".

Potrivit deputatului, "doar 80.000 lei a alocat Institutul Levantului, în 2019, studiilor şi cercetărilor. Dintr-un milion de euro, cam 50.000 de euro s-au dus spre proiecte".

Parlamentarul precizează că "avem o lipsă cronică de specialişti într-o mulţime de domenii, cercetarea arheologică e aproape în agonie, instituţiile cu tradiţie şi recunoaştere internaţională sunt subfinanţate - iar statul român iroseşte resurse valoroase pentru întreprinderi fără plus-valoare, fără impact în societatea românească ori la nivel internaţional şi care, în final, subminează chiar domeniul ale cărui resurse le deturnează. Fiecare om cu institutul lui pe persoană fizică, dar pe bani publici - iată principiul de funcţionare al sinecurilor în statul român capturat. Căruia trebuie să-i punem capăt! Specialiştii din institutele de cercetare şi din muzee trebuie sprijiniţi să-şi facă meseria, nu o instituţie-căpuşă!". 

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a fost înfiinţat de Parlamentul României prin Legea nr. 117 / 26 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 404/ 30 mai 2017.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial, în 2011, profesorul Emil Constantinescu, ales preşedinte al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, a iniţiat şi organizat primul program de studii superioare în domeniul diplomaţiei culturale din lume (licenţă, masterat şi doctorat) în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea din Siena, Italia, fondată în 1640 şi Universitatea Furtwangen, Germania.

"Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului la Bucureşti, modelat după cele mai bune practici ale institutelor cunoscute, îşi propune să devină unul din forurile mondiale de excelenţă care determină direcţiile ştiinţifice şi priorităţile unor domenii şi care poate stabili o reţea de contacte şi colaborări dintre cercetătorii români şi cei din alte institute de studii avansate din lume, contribuind la o mai mare vizibilitate a cercetării ştiinţifice româneşti", se arată pe institutlevant.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.