Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină achiziţionarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului” de Constantin Brâncuşi, iar suma strânsă până vineri, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, este de 1.163.032 de euro. Premierul Dacian Cioloş şi a anunţat că Guvernul ia în calcul prelungirea procesului de subscripţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Cioloş: Luăm în calcul prelungirea procesului de subscripţie pentru ”Cuminţenia Pământului”

 Premierul Dacian Cioloş a adresat mulţumiri tuturor celor care au contribuit la procesul de subscripţie publică pentru achiziţia sculpturii ”Cuminţenia Pământului” şi a anunţat că Guvernul ia în calcul prelungirea procesului de subscripţie.

”Doresc să mulţumesc celor peste 100.000 de români care au participat la subscripţia publică pentru achiziţia «Cuminţeniei Pământului». S-au strâns în patru luni şi jumătate peste un milion de euro în acest proces de subscripţie. Cred că este pentru prima dată în România când o sumă atât de importantă este strânsă într-o perioadă atât de scurtă pentru un proiect cu valoare culturală”, a spus Dacian Cioloş în mesajul video postat pe site-ul Guvernului.

El a mulţumit în special formatorilor de opinie, artiştilor, sportivilor care s-au implicat proactiv în procesul de subscripţie şi a menţionat câteva cazuri care l-au impresionat mai mult.

”Nu pot să uit efortul făcut de acel sportiv român care a traversat Canalul Mânecii înot pentru a susţine acest proiect sau de copiii din casele de copii din Neamţ care au decis să contribuie cât au putut, în mod simbolic, dar semnificativ pentru ceea ce a însemnat acest proiect. Vreau să mulţumesc românilor din diaspora care au participat în mod activ şi care ua dovedit că rădăcinile nu se uită şi că au înţeles foarte bine valoarea acestui proiect, dincolo de obiectivul achiziţiei”, a afirmat şeful Guvernului.

Faptul că numărul de donaţii a crescut în ultimele zile este încă un motiv pentru care premierul a spus că Guvernul ia în calcul prelungirea perioadei de subscripţie pentru sculptura lui Constantin Brâcuşi.

”Doar în ultimele zile au fost trimise peste 20.000 de SMS-uri în sprijinul achiziţiei «Cuminţeniei Pământului». Toate acestea ne îndeamnă să credem că acest proiect a fost un succes şi de aceea luăm în considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscripţie publică. Pentru mai multe precizări vom reveni în zilele următoare”, a încheiat Cioloş.

Peste 100.000 de donatori, persoane fizice şi juridice, s-au implicat în subscripţia publică pentru “Cuminţenia Pământului”, iar 11.500 de vizitatori au văzut sculptura lui Constantin Brâncuşi la Muzeul Băncii Naţionale a României din 16 iunie până în prezent, transmite agenţia GMP, responsabilă de campania ”Brâncuşi e al meu”.

"Suntem extrem de onoraţi că atât de multe persoane şi companii au făcut demersuri pentru a păstra în circuitul muzeal naţional «Cuminţenia Pământului». A fost o mobilizare fără precedent la nivel autohton şi am reuşit să strângem peste 1 milion de euro în doar 4 luni de campanie. Ne dorim ca această sculptură să fie accesibilă tuturor românilor, mai avem o lună la dispoziţie până când trebuie să achiziţionăm lucrarea lui Constantin Brâncuşi, iar, în acest interval, analizăm toate variantele posibile. Vom reveni în cel mai scurt timp cu planul de acţiune", a declarat Corina Şuteu, Ministrul Culturii.

Modurile în care donatorii şi-au arătat sprijinul pentru subscripţia publică au fost originale. Avram Iancu, hunedoreanul din Valea Jiului,  a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii fără costum de protecţie termică, dedicând întregul său efort “Cuminţeniei Pământului”.

Neagu Djuvara a lansat un apel pentru donaţii cu ocazia aniversării a 100 de ani, iar Ministerul Culturii a realizat împreună cu artistul Mircea Cantor şi în parteneriat cu Romfilatelia o ediţie specială de plicuri dedicată campaniei de subscripţie publică pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”. Astfel, 25.000 de plicuri sunt disponibile în 392 de unităţi ale Poştei Române la preţul de 1,5 lei, începând cu data de 1 septembrie. Mai mult, 1 din 6 participanţi ai festivalului Electric Castle a donat pentru ”Cuminţenia Pământului”.

Astfel, până la finalul lunii septembrie, prin subscripţia publică pentru “Cuminţenia Pământului” s-au strâns în total 1.163.032 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 201.704 de euro pe site-ul campaniei brancusiealmeu.ro, 67.526 de euro prin intermediul eMag.ro, 748.350 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii şi 145.452 de euro prin SMS.

Suma de 70.000 de euroa reprezentat donaţia vânzării tabloului lui Adrian Ghenie prin Galeria Thaddaeus Ropac, 40.000 euro, donaţie din partea Academiei Române, şi 11.327 euro au fost donaţia biletelor vândute la Teatrului Naţional Bucureşti în urma spectacolului ”Dineu cu proşti”, prin Sindicatul Liber din Teatrul Naţional.

Printre personalităţile care şi-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripţie publică se regăsesc Adrian Ghenie, Neagu Djuvara, Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul - ambasadorul Franţei, Răzvan Burleanu, Margareta Pâslaru, Oana Manea, Alexandru Dedu şi Cosmin Alexandru. De asemenea, în spoturile publicitare îşi declară susţinerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleşu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoş Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv, Virgil Stănescu, Alexandru Tomescu, Cristina Cioran, Gheorghe Hagi, Virgil Ianţu, Dora Dumitrescu şi Ilie Năstase.

Printre companiile care şi-au anunţat implicarea în susţinerea campaniei se numără Bitdefender, PwC Romania, Carrefour, Dedeman, BRD, Uber, Enel, McDonald's, Auchan Romania, Bancpost, Banca Transilvania, OMNIASIG, eMAG, UniCredit Bank România, Coresi, New Folder, Unlock, Media Trust, Telekom, Băcănia Veche, Dexter Print, Humanitas şi Cărtureşti.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.