Regizorul Alexandru Darie, care a murit la vârsta de 60 de ani, "lasă un gol imens în lumea teatrului românesc", a transmis Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Încă din studenţie intră în lumina reflectoarelor câştigând Marele Premiu pentru cea mai bună producţie la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981 cu Paracliserul, de Marin Sorescu", se arată în mesajul UNITER. 

"Visul unei nopţi de vară", "Iluzia comică", "Poveste de iarnă", "Trei Surori", "Iulius Caesar", "Mult zgomot pentru nimic", "1794", "Omul cel bun din Seciuan", "Macbeth", "Anatomie. Titus. Căderea Romei", "Mizantropul", "Cabala bigoţilor", "Triumful dragostei", "Ce păcat că-i curvă", "Orfeu şi Euridice", "Însemnările unui necunoscut", "Conversaţie după înmormântare", "The Bach Files", "Coriolanus" sunt doar câteva dintre spectacolele montate la Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Ghinza Season Theatre din Tokio, Performing Arts Centre, New-York, Oxford Stage Company, spectacole care au fermecat în egală măsură critici de teatru, jurii internaţionale şi public iubitor de teatru.

Din 2002, Alexandru Darie este directorul Teatrului Bulandra, iar în perioada 2006 - 2011 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

Alexandru Darie a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele României, cu Ordinul "Steaua Solidarităţii Italiene" în grad de Cavaler şi cu gradul de „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” acordat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa.

"Aparţin cu toată fiinţa mea căruţelor murdare ale commediei dell'arte, veseliei copilăreşti a carnavalelor medievale sau războaielor cumplite care răstoarnă civilizaţii. Sau poate unui viitor elastic şi plin de lumină. Oricum şi oricând viaţa mea dacă n-ar fi să fie pe scândură n-ar putea fi decât închisă definitiv între alte patru. Meseria noastră e una iniţiatică şi de iniţiaţi. Spunem poveşti simple, clare dar care conţin acest mister, aceea extraordinară mistică a vieţii transferată actului teatral", spunea regizorul, citat din declaraţia regizorului, pregătit pentru coperta 4 a cărţii Doinei Papp - "Alexandru Darie, spectacole de poveste". 

Alexandru Darie va fi depus vineri, la ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, unde va rămâne până duminică, la ora 12.00. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.