Directoarea generală a UNESCO Audrey Azoulay s-a declarat, luni, "precocupată de creşterea actelor de violenţă contra jurnaliştilor" care relatează de la manifestaţii, amintind că "libertatea de exprimare este un element vital al democraţiei", informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Relatarea evenimentelor în direct este în centrul muncii jurnalistice", subliniază Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, responsabilă şi de protejarea libertăţii de expresie. Această activitate este "esenţială pentru a garanta libertatea presei şi dreptul la informare", a insistat Azoulay.

Or, "în aceşti ultimi ani, valurile de proteste în toată lumea au arătat riscurile unei folosiri disproporţionate a forţei de către forţele de ordine împotriva jurnaliştilor: reporteri au fost ucişi sau răniţi de gloanţe de cauciuc, alţii, angajaţi în relatarea în direct a manifestaţiilor, au fost reţinuţi sau acuzaţi că nu au urmat ordinele de dispersare, iar înregistrările le-au fost confiscate sau distruse", denunţă UNESCO.

La începutul lui iunie, Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a denunţat "agresiunea fără precedent" împotriva jurnaliştilor în SUA, în cadrul unei vaste mişcări de protest împotriva rasismului şi a brutalităţilor poliţieneşti.      

Unesco aminteşte că a format, din 2013, peste 3.400 de membri ai forţelor de ordine în 17 ţări şi aproape 17.000 de judecători şi actori judiciari în America Latină şi în Africa prin cursuri online despre libertatea de expresie, cu scopul de a-i face să înţeleagă pe aceşti diferiţi actori acest "drept fundamental", precum şi rolul esenţial al mass-media în democraţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.