Oraşul industrial Ivrea din nordul Italiei, datând din secolul al XX-lea situat, a fost inclus, duminică, de UNESCO în lista patrimoniului mondial, a anunţat organizaţia reunită la Bahrain până pe 4 iulie, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Situat în regiunea Piemont, situl este format dintr-o mare uzină, clădiri administrative şi edificii destinate serviciilor sociale şi locuinţelor, care au fost proiectate între 1930 şi 1960 de celebrul antreprenor, inginerul şi politicianul italian Adriano Olivetti (1901-1960).

Acesta devine al 54-lea sit italian inscris în patrimoniul mondial al UNESCO. 

"Conceput de urbanişti şi de arhitecţi italieni de prim rang, acest ansamblu arhitectural reflectă ideile Movimento Comunità" explică UNESCO într-un comunicat. 

"Proiect social exemplar, Ivrea exprimă viziunea modernă a relaţiei dintre producătorul manufacturier şi arhitect", adaugă organizaţia. 

Fiu al fondatorului societăţii italiene Olivetti, Camillea Olivetti (1868-1943), Adriano Olivetti a transformat firma producătoare de maşini de scris într-un lider mondial la mijlocul secolului XX. Afacerea a fost cumpărată în 2003 de grupul de telecomunicaţii Telecom Italia. 

Cercetarea şi experimentul erau priorităţi pentru Adriano Olivetti, care încerca să armonizeze dezvoltarea industrială cu respectarea drepturilor omului şi cu democraţia participativă, atât în exteriorul, cât şi în interiorul companiei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.