Medina Azahara, un oraş califal care datează din secolele al X-lea şi al XI-lea, situat în apropiere de Cordoba, în sudul Spaniei, a fost inclus duminică de UNESCO pe lista patrimoniului mondial, a anunţat organizaţia reunită în capitala statului Bahrain, notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Construit începând cu anul 936, acest oraş este, alături de Alhambra din Granada, moscheea din Cordoba şi Alcazar din Sevilla - troate trei deja clasate - una dintre bijuteriile de aproape opt secole din Andaluzia, de când musulmanii guvernau în Peninsula Iberică din secolele VIII până în al XV-lea. 

Situl ''oferă o cunoaştere aprofundată a civilizaţiei islamice occidentale din Andaluzia, astăzi dispărute, aflată la apogeul splendorii sale'', justifică UNESCO decizia în comunicat. 

Medina Azahara ("oraş strălucitor" în limba arabă) este o moştenire a califatului Cordoba (din secolul al X-lea până în al XI-lea).

Construirea sa a început la şapte ani după ce emirul Abd al-Rahman al III-lea se atuproclama calif în anul 929. 

Potrivit legendei, oraşul a fost numit în onoarea soţiei sale favorite, Azahara. 

Oraşul, înconjurat de ziduri, se află la opt kilometri de Cordoba şi celebra sa moschee a fost transformată în catedrală după recucerirea oraşului de către regii catolici, în secolul al XIII-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.