UNESCO a solicitat, miercuri, la New Delhi o „consolidare semnificativă” a parteneriatelor internaţionale şi a cooperării regionale contra traficului de bunuri culturale, în contextul în care Australia va restitui Indiei 14 opere de artă furate sau exportate ilegal, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Există o recunoaştere tot mai mare în întreaga lume a faptului că bunurile culturale, ilegal scoase din ţările lor de origine, trebuie să fie restituite”, a declarat pentru AFP Eric Falt, director al UNESCO pentru Asia de Sud, la un seminar de la New Delhi dedicat mijloacelor de luptă contra traficului de bunuri culturale.

„Unul dintre instrumentele la dispoziţia noastră este Convenţia UNESCO din 1970”, ratificată de 141 de ţări, a amintit reprezentantul organizaţiei, „dar parteneriatul internaţional şi cooperarea regională trebuie să fie consolidate semnificativ”. 

India, una dintre cele mai bogate ţări din lume în materie de moştenire culturală, a fost victima unui număr mare de furturi şi jafuri de-a lungul anilor.             

„Lucrăm mai mult decât niciodată pentru a înapoia unele obiecte în India”, a mai spus el, „fiecare restituire este importantă”. 

Prim-ministrul Narendra Modi, în prima sa vizită în Statele Unite pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, a obţinut restituirea a 157 de bunuri culturale care au făcut obiectul unui comerţ ilicit, a amintit diplomatul. 

Din ce în ce mai multe ţări tind în general să restituie „în mod voluntar” bunuri cultural, potrivit acestuia, şi în special cu India. 

Australia, care „începe să dea o mare atenţie provenienţei obiectelor aflate în colecţiile sale”, este una dintre aceste ţări. 

În acest context, Galeria Naţională din Australia de la Canberra a anunţat în iulie restituirea pentru 2022 a 14 opere, care au fost furate, jefuite sau exportate ilegal. 

„Nu vom mai achiziţiona nicio operă dacă există lacune sau cea mai mică îndoială cu privire la istoria sa”, a subliniat Bronwyn Campbell, curator la National Gallery of Australia, într-o intervenţie video. 

Colecţia care urmează să fie restituită este formată în mare parte din „obiecte religioase şi culturale” de o valoare totală de aproape 2,2 milioane de dolari, dintre care unele sunt de secol XII. 

Treisprezece dintre aceste opere au legătură cu Subhash Kapoor, un fost negustor de artă din Manhattan care a fost implicat într-o vastă anchetă federală americană şi a fost arestat în 2011. 

Presupusul traficant, care aşteaptă să fie judecat, neagă toate acuzaţiile. 

„Eforturile cu scopuld e a restitui ţărilor operele vândute sau exportate ilegal s-au înmulţit recent” a declarat, pentru AFP, Alok Tripathi, director general al Observatorului Arheologic din India. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.