Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” anunţă că a redobândit în instanţă dreptul de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra. Decizia nu este finală, aceasta putând fi atacată cu recurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Casandra a fost rampa de lansare pentru marii artişti ai teatrului românesc. E un loc încărcat de istorie. Un loc al performanţei, al încercărilor tinereţii, al studenţiei frumoase. UNATC, prin această decizia judecătorească, revine acasă, îşi recapătă inima care bătea pentru publicul care,  de-a lungul vremii, a venit să vadă primii paşi ai viitorilor artişti ai scenei româneşti. E un moment de bucurie, de normalitate, de recunoaştere a tradiţiei şcolii noastre. Casandra e a noastră din nou! Aşa cum e şi firesc. Mulţumesc tuturor care n-au încetat să viseze!" , a transmis, printr-un comunicat de presă, prof.univ.dr. Liviu Lucaci - rectorul UNATC. 

Indisolubil legat Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", Studioul de Teatru Casandra a constituit vreme de peste 50 de ani, din 1957 până în 2008, cea mai importantă scenă şi platformă de lansare a noilor generaţii de artişti. La originea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra stă un Ordin emis de Ministerul Culturii şi Învăţământului în anul 1957 prin care UNATC a dobândit sala de teatru aflată în inima clădirii din Bucureşti, Str. Franceză nr. 9, împreună cu alte spaţii auxiliare necesare.

Pe această scenă reper s-au format şi lansat artişti care apoi au scris istoria teatrului şi învăţământului artistic românesc: actorii Cristea Avram, Leopoldina Balanuta, Victor Rebengiuc, Ioana Bulca, Dumitru Furdui, Florin Piersic, Ion Fintesteanu, Marietta Sadova, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Olga Tudorache şi Ion Cojar, regizorii David Esrig, Dinu Cernescu, Dan Micu, Alexandru Dabija, Gianina Cărbunariu, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu şi mulţi alţii.

În 2011, după jumătate de secol în care Studioul de Teatru Casandra a aparţinut de drept universităţii şi studenţilor săi, relaţia profundă dintre UNATC şi Casandra, precum şi legătura formată între un public fidel şi susţinător al tinerilor artişti sunt abrupt şi nedrept oprite, ca urmare a deposedării ilegale a universităţii de singura sa sală de teatru.

În anul 2001, moştenitorii foştilor proprietari ai imobilului din Str. Franceză nr. 9 formulează o notificare în temeiul Legii nr. 10/2001, în cuprinsul căreia îşi exprimă în mod neechivoc voinţa ca Studioul de Teatru Casandra să fie exceptat de la restituire şi să îşi păstreze activitatea educaţional - culturală, acordând prevalenţă astfel rolului pe care acest spaţiu îl îndeplinea.
Timp de 10 ani notificarea acestora rămâne în nelucrare, până în momentul în care moştenitorii foştilor proprietari cesionează drepturile decurgând din notificarea pentru restituire către o terţă persoană.

În cel mai scurt timp de la încheierea contractului de cesiune, mai exact, în data de 29 iunie 2011, Primăria Mun. Bucureşti, fără a avea calitatea de unitate deţinătoare a Studioului de Teatru Casandra (aceasta revenindu-i exclusiv UNATC), emite în mod nelegal o dispoziţie de restituire în natură a unei părţi considerabile din imobilul situat în Str. Franceză nr. 9, inclusiv a Studioului de Teatru Casandra, către cesionarul drepturilor de restituire, ignorând faptul că în notificarea formulată în temeiul Legii nr. 10/2001 pe care s-a fundamentat această dispoziţie de restituire, moştenitorii foştilor proprietari şi-au exprimat voinţa ca Studioul de Teatru Casandra să fie exceptat de la restituire.

Decizia nu este finală, aceasta putând fi atacată cu recurs, dar UNATC îşi continuă eforturile pentru a duce la bun capăt iniţiativa recuperatorie şi reparatorie faţă de o întreagă comunitate artistică şi culturală. În acest demers ce respectă atât o tradiţie, cât şi dorinţa explicită a foştilor proprietari de drept, UNATC apelează la sprijinul şi colaborarea tuturor instituţiilor implicate. Împreună putem reda atât unei comunităţi, cât şi unui public un instrument vital de educaţie şi exprimare artistică.

Mai mult decât un teatru, Studioul Casandra a făcut, face şi va face parte din fiinţa şi istoria Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale”, dar şi din istoria culturală şi artistică a României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.