Volumul "Puterea artei" de Simon Schama, profesor de istorie şi istoria artei la Columbia University şi autorul a numeroase cărţi de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker şi realizatorul şi prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS şi History Channel, a apărut în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cartea, editată în condiţii grafice excepţionale, poartă cititorul într-o călătorie prin fantezia unora dintre cei mai celebri artişti ai lumii: Caravaggio, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso, Rothko. Opt artişti remarcabili care şi-au creat capodoperele pe un fundal de suferinţă personală şi profesională. De la comentarii cu încărcătură politică (David, Picasso, Turner şi Rembrandt) la viziuni intens personale ale lumii (Van Gogh şi Rothko) şi la reinventarea divinului (Bernini şi Caravaggio), Schama extrage operele consacrate ale acestor mari artiştii din muzee şi le aşază în contextul istoric care a stat la baza creării lor.

Abordarea lui Schama reuşeşte admirabil să se desprindă de istoria convenţională a artei. Este o carte importantă pentru toţi cei interesaţi de istoria artei, fie că vorbim despre studenţi care se întâlnesc pentru prima dată cu aceşti artişti, cât şi despre publicul larg.

„Arta extraordinară are maniere îngrozitoare. Atmosfera tăcută şi reverenţioasă a galeriei te poate păcăli, făcându-te să crezi despre capodopere că sunt lucruri rafinate, viziuni ce alină, încântă şi ademenesc, dar în realitate sunt criminale. Nemiloase şi viclene, cele mai măreţe picturi te prind de gât, îţi tulbură liniştea sufletească şi apoi, în scurt timp, continuă să-ţi reconfigureze simţul realităţii... Puterea artei este puterea surprizei tulburătoare. Chiar şi atunci când pare imitativă, arta nu copiază familiaritatea lumii văzute, ci mai degrabă o înlocuieşte cu o realitate proprie. Misiunea ei, dincolo de a da la iveală frumuseţe, este de a submina banalul. Ceea ce ştim sau ne amintim despre apusuri şi floarea-soarelui şi forma pe care o iau în tablourile lui Turner sau van Gogh par să existe în universuri paralele - şi nu e deloc evident care este mai viu, mai real. Este ca şi cum echipamentul nostru senzorial a fost resetat. Prin urmare, nu e deloc surprinzător că uneori, într-o stare crescută de tensiune, suntem şocaţi”, a declarat Simon Schama într-un acordat presei britanice.

Volumul a fost primit cu entuziasm de criticii de la cele mai importante publicaţii cu impact asupra cititorilor din întreaga lume:

„Succesul cărţii Puterea artei nu se datorează celebrităţii capodoperelor care o inspiră, ci măiestriei cu care autorul ei ţese un păienjeniş de mistere în jurul fiecărei opere de artă.” (The New York Times)

„Simon Schama ne poartă într-o croazieră prin fantezia unora dintre cei mai celebri pictori ai lumii.” (The Hollywood Reporter)

„Cartea lui Simon Schama este o lectură vie, e ca şi cum ai urmări un thriller la televizor, la care autorul adaugă propriile reflecţii.” (Artnet)

„E cu neputinţă să negi energia intelectuală care curge prin venele acestei cărţi. Alături de studiul artei şi al artiştilor, Schama aduce şi o fărâmă de interpretare care imprimă subiectului precizie şi largă respiraţie. Un comunicator excelent, Simon Schama ştie să adauge argumente faptelor, într-un discurs fluent şi energic.” (The Independent)

Documentarul cu acelaşi nume a câştigat în 2007 International Emmy Award for Best Arts Programming. Louis Ulrich este cel care semnează traducerea în limba română.

Simon Schama este profesor de istorie şi istoria artei la Columbia University şi autorul a numeroase cărţi de succes. Rough Crossings: Britain, the Slaves and the American Revolution a primit National Book Critics Circle Award pentru nonficţiune. Scrie eseuri pe teme culturale pentru The New Yorker şi a realizat şi prezentat mai mult de treizeci de documentare pentru BBC, PBS şi History Channel. Printre acestea se numără şi Puterea artei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.