O curte de apel din SUA va analiza cazul intentat împotriva Institutului de Arte din Detroit de un colecţionar brazilian care spune că a expus un tablou lui Vincent van Gogh, împrumutat, care i-a fost furat. Luna trecută, o instanţă inferioară a respins procesul, potrivit The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a decis ca Institutul de Arte din Detroit să continue să păstreze pictura în timp ce cazul este analizat. 

Un tablou cu o femeie citind, intitulat „Une liseuse de romans”, a făcut parte dintr-o expoziţie în SUA cu zeci de lucrări ale lui Van Gogh împrumutate de la colecţionari din întreaga lume.

Pe măsură ce expoziţia s-a apropiat de final, în ianuarie, Brokerarte Capital Partners LLC a intentat un proces pretinzând că este proprietarul tabloului. A spus că l-a achiziţionat în 2017 pentru 3,7 milioane de dolari şi l-a încredinţat  unei terţe părţi şi de atunci nu l-a mai văzut. 

Muzeul nu este acuzat de faptul că a acţionat greşit. Instituţia nu a explicat public cum a obţinut tabloul împrumutat, precizând doar că provine dintr-o colecţie din Brazilia. Unicul proprietar al Brokerarte Capital este Gustavo Soter, un brazilian.

Brokerarte Capital vrea ca muzeul să predea tabloul. A făcut recurs după ce un judecător din Detroit a respins un proces, spunând că legea federală care reglementează schimbul internaţional de artă l-a împiedicat să intervină.

Asociaţia Directorilor Muzeelor ​​de Artă a cerut curţii de apel să respingă cazul. Colecţionarii de artă din afara SUA ar fi reticenţi să mai împrumute lucrări pe viitor dacă ar putea fi implicaţi în vreun fel într-un litigiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.