Un judecător american a interzis miercuri unui muzeu din Detroit, în nordul Statelor Unite, să mute un tablou de Vincent van Gogh, după ce un colecţionar brazilian a depus plângere pentru că i-ar fi fost furată opera, scrie francetvinfo.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pictura, o femeie aplecată asupra unei cărţi cu o bibliotecă în fundal, este expusă la Institutul de Artă din Detroit cu ocazia unei expoziţii dedicate până la 22 ianuarie pictorului impresionist. 

Dar, într-o plângere depusă marţi la tribunal, presupusul proprietar, brazilianul Gustavo Soter, prin intermediul fondului său Brokerarte, afirmă că, după ce a cumpărat pânza în 2017 şi l-a încredinţat unei "terţe părţi" - fără drept de proprietate -, aceasta din urmă a dispărut cu tabloul.  

„Reclamantul nu a ştiut unde se află opera mai mulţi ani” înainte de a apărea în acest muzeu american, se adaugă în plângere. Presupusul proprietar a cerut, aşadar, instanţelor să profite de această expunere pentru a elucida acest mister şi a recăpăta controlul deplin asupra acestuia.

Un judecător federal din Michigan a cerut miercuri Institutului de Artă din Detroit, un muzeu important, să nu mute pictura şi a programat o audiere pe fond pentru 19 ianuarie, cu trei zile înainte de închiderea expoziţiei.

Potrivit plângerii, "Une liseuse de romans", pictat în 1888, a fost cumpărat cu 3,7 milioane de dolari în mai 2017 şi valorează acum „mai mult de cinci milioane de dolari”. Contactat joi de AFP, muzeul nu a comentat.

Vincent Van Gogh (1853-1890), pictor de origine olandeză care a trăit în Franţa, este unul dintre artiştii de frunte ai mişcării impresioniste şi unul dintre cei mai apreciaţi pictori din lume. Tablou său "Verger avec cypres" s-a vândut cu 117,1 milioane de dolari în noiembrie la New York, record nou de artist. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.