Un tablou de Edvard Munch, care a fost ascuns într-un hambar alături de o versiune a operei „The Scream”, urmează să fie vândut la licitaţie iar veniturile vor fi împărţite cu familia unui evreu care a fost forţat să vândă lucrarea pe când fugea de nazişti, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Monumentalul „Dance on the Beach” va fi scos la licitaţie de Sotheby’s, la Londra, pe 1 martie şi se estimează că ar ajunge la aproximativ 12-20 de milioane de lire sterline.

La puţin peste patru metri lăţime, tabloul este o compoziţie enigmatică cu figuri care dansează şi două dintre cele mai mari iubiri ale artistului - relaţii care s-au încheiat tragic - Tulla Larsen şi Millie Thaulow.

Tabloul este scos la vânzare de familia lui Thomas Olsen, un armator norvegian şi vecinul lui Munch, care a murit în 1969. El l-a cumpărat la Oslo în 1934, la doar câteva luni după ce Curt Glaser, un eminent academician german, fusese forţat să-l vândă în Berlin.

Cei doi au fost prieteni apropiaţi ai artistului, care le-a pictat portretele soţiilor lor, Henriette Olsen şi Elsa Glaser.

Acum, prin Sotheby’s, moştenitorii lor au negociat viitoarea vânzare, reparând cel puţin o greşeală a naziştilor care, în anii 1930, l-au inclus pe Munch printre artiştii interzişi ca „degeneraţi”.

„Dance on the Beach” a făcut parte dintr-o capodoperă formată din 12 panouri majore, pe care Max Reinhardt, director de teatru, le-a comandat în 1906 pentru teatrul său de avangardă din Berlin. Munch a proiectat decoruri pentru montările după Henrik Ibsen „Ghosts” şi „Hedda Gabler” şi, pentru crearea teatrului său, Reinhardt i-a cerut să picteze o friză care să înconjoare publicul într-o sală de la nivelul superior, cufundându-i pe spectatori în ceea ce artistul numea „imagini din psihicul modern”.

Când teatrul a fost renovat în 1912, friza a fost divizată şi „Dance on the Beach” a fost achiziţionat de Glaser, directorul Bibliotecii de Stat din Berlin, care a publicat prima monografie germană despre Munch, printre alte scrieri academice, şi a asamblat o remarcabilă colecţie de artă. Persecutat de nazişti pentru originea sa evreiască, Glaser şi-a pierdut slujba şi apartamentul i-a fost confiscat. Şi-a vândut colecţia şi a evadat în Elveţia, ajungând în cele din urmă în America, unde a murit în 1943.

Se crede că figurile din „Dance on the Beach” reprezintă inocenţa, dragostea, viaţa şi moartea, teme recurente pentru Munch. 

Edvard Munch s-a născut la 12 decembrie 1863, la Løten, în Norvegia, şi a murit pe 23 ianuarie 1944, la Ekely, Oslo. A fost unul dintre pionierii artei moderne, considerat precursor al expresionismului, mai cu seamă un reprezentant al tradiţiei artistice europene decât a celei norvegiene. A fost prin natura sa un solitar, dar, paradoxal, l-au interesat foarte mult relaţiile interumane, care vor reprezenta esenţa creaţiei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.