Un portret al reginei spaniole Isabela de Bourbon, realizat de maestrul spaniol Diego Velázquez, va fi vândut la licitaţie la New York în luna februarie, a anunţat casa Sotheby's, evaluând lucrarea la 35 de milioane de dolari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa de licitaţii din New York, deţinută de miliardarul franco-israelian Patrick Drahi, a explicat că tabloul de doi metri înălţime, care o înfăţişează pe fiica regelui francez Henri al IV-lea, va fi expus public la Londra între 1 şi 6 decembrie, înainte de a fi oferit la licitaţie în megalopolisul american la 1 februarie 2024.

"Această pictură excepţională este remarcabilă nu numai prin frumuseţea şi calitatea sa, ci şi prin dimensiunea şi subiectul său - portrete regale", a declarat George Wachter, şeful secţiei de pictură renascentistă europeană la Sotheby's, într-un comunicat. "Niciun alt tablou de Velázquez de această dimensiune şi importanţă nu a mai fost pe piaţă de mai bine de jumătate de secol", a mai spus el.

Sotheby's estimează că acest portret al Isabelei de Bourbon, regina Spaniei, ar putea fi vândut cu "aproximativ 35 de milioane de dolari", un preţ "printre cele mai ridicate pentru tablouri ale marilor maeştri de pe piaţă" la licitaţie.

Pictat în anii 1620 şi 1630, în timpul unei perioade de "transformare în cariera lui Diego Velázquez" (1599-1660), portretul o înfăţişează pe Isabela de Bourbon (Elisabeta a Franţei înainte de căsătoria cu regele spaniol Filip al IV-lea) în jurul vârstei de 20 de ani, "încrezătoare într-o rochie de curte neagră strălucitoare (...) la apogeul puterii sale, ca o regină iubită şi respectată". A fost fiica regelui francez Henri al IV-lea şi a celei de-a doua soţii a acestuia, Marie de Médicis.

Opera geniului spaniol al picturii baroce, celebru pentru "Las Meninas" (1656), a fost expusă timp de decenii într-un palat regal din Madrid înainte de a ajunge la Luvru la începutul secolului al XIX-lea, fiind apoi vândută unor negustori şi colecţionari până la o licitaţie din 1950, iar din 1978 se află în posesia actualilor proprietari, potrivit casei Sotheby's.

Sotheby's şi rivala sa Christie's, deţinută de holdingul Artémis al miliardarului francez François Pinault, şi-au încheiat sezonul de licitaţii de toamnă la New York la jumătatea lunii noiembrie, cu vânzări în valoare totală de două miliarde de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.