Muzeul Pinakothek der Moderne din Munchen a confirmat marţi că a concediat un membru al echipei sale de servicii tehnice, după ce s-a descoperit că acesta a expus unul dintre propriile sale tablouri într-o parte a galeriei dedicată artei moderne şi contemporane, permiţându-i să împartă spaţiul cu lucrări ale pionierului pop art Warhol timp de o zi întreagă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul în vârstă de 51 de ani îşi introdusese clandestin opera în expoziţia de la Pinakothek der Moderne din München "în speranţa de a realiza o descoperire artistică", a relatat ziarul german Süddeutsche Zeitung, citând surse din cadrul poliţiei.

"Angajatul se considera un artist şi cel mai probabil şi-a văzut rolul în echipa de instalare a muzeului ca pe un job de zi cu zi pentru a-şi susţine adevărata vocaţie", a declarat un purtător de cuvânt al Pinakothek pentru The Guardian.

Bărbatul avea acces la spaţiul galeriei în afara orelor de deschidere şi astfel nu a atras atenţia personalului de securitate atunci când şi-a instalat lucrarea de 60 cm pe 120 cm pe un perete alb gol, într-un pasaj din galeria de la primul etaj al aripii de est.

Incidentul din 23 februarie a fost făcut public abia luni. Purtătorul de cuvânt al Pinakothek a declarat că tabloul a fost agăţat la primele ore ale dimineţii şi a fost observat de personal imediat după deschiderea muzeului în aceeaşi zi.

"S-a luat decizia de a păstra tabloul expus cât timp galeria a fost deschisă şi de a-l scoate după ora de închidere, 18.00", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Pinakothek a precizat că nu va comenta subiectul sau stilul tabloului, deoarece acest lucru ar putea "încuraja farsorii imitatori". "Tot ceea ce pot spune este că nu am primit niciun feedback pozitiv cu privire la acest adaos din partea vizitatorilor galeriei", a spus purtătorul de cuvânt.

Galeria a precizat că a reziliat contractul unui membru al echipei sale de servicii tehnice şi i-a interzis acestuia să intre în incinta sa.

Poliţia îl investighează pe aspirantul la titlul de maestru modern pentru o infracţiune relativ minoră: pentru a-şi expune tabloul, acesta ar fi făcut două găuri în peretele galeriei, ceea ce a determinat muzeul să depună o plângere penală pentru distrugere intenţionată a proprietăţii.

Situată în cartierul muzeal Kunstareal din Munchen, Pinakothek der Moderne a fost redeschisă în 2022, după o închidere de şapte ani pentru lucrări de construcţie. Împărţită în artă, arhitectură, design şi lucrări pe hârtie din secolele XX şi XXI, colecţia sa permanentă deţine peste 20.000 de lucrări, inclusiv picturi de Pablo Picasso, Max Beckmann şi Paul Klee.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.