Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Santiago de Chile a anunţat că statuia gigant Moai Tau va fi restituită locuitorilor din Insula Paştelui (Rapa Nui), de unde a fost retrasă în 1870, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pentru prima dată o statuie moai va fi restituită Insulei Paştelui de pe continent”, a spus, într-un comunicat, ministrul chilian al Culturii Consuelo Valdés.

Insula Paştelui, situată la 3.700 de kilometri de costele chiliene în Oceanul Pacific, este celebră în lumea întreagă pentru enigmaticele sale „Moai”, statui monumentale create acum mai mult de un mileniu. 

Moai Tau este un monolit din bazalt de 715 kilograme. Ea a fost transportată pe un vas chilian în 1870. Din 1878 a fost expusă la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Santiago. 

Monolitul va fi transportat pe un vapor din Portul Valparaiso (centru). Nava va porni luni pentru o călătorie de cinci zile către insulă. 

În 2018, poporul din Rapa Nui i-a cerut guvernului chilian restituirea acestei statui şi altor piese ce aparţin patrimoniului insulei. Statuia va fi expusă la Muzeul antropologic „Padre Sebastian Englert”. 

„Pentru mine şi pentru poporul meu este fundamental că Moai revine pe pământ natal. Aşteptăm ziua asta de mult timp”, a reacţionat Veronica Tuqui, o reprezentantă a Rapa Nui.

Locuitorii din Rapa Nui au cerut British Museum de la Londra restituirea statuii moai Hoa Hakananai'a, un monolit înalt de 2,4 metri, care cântăreşte patru tone. Ea a fost luată de pe insulă fără autorizare în 1868 de navigatorul Richard Powill care i-a dăruit-o reginei Victoria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.