Un incendiu la un depozit din Taboão da Serra, la Sao Paulo, a distrus săptămâna trecută colecţia de artă a unora dintre cele mai influente galerii din ţară, precum cele de la Simões de Assis, Luciana Brito şi Nara Roesler. Focul a mobilizat zece echipaje de pompieri care au avut nevoie de cinci ore pentru a stinge flăcările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit mass-media braziliene, nu au fost răniţi, dar mii de opere care erau depozitate aici au fost distruse. 

Potrivit autorităţilor, se numără în special picturi ale artistului japonez Tomie Ohtake, instalaţii ale regizorului şi artistului plastic Isaac Julien şi lucrări ale artistului contemporan Vik Muniz.

Într-un comunicat, galeria "Nara Roesler" a declarat că nu deţine "informaţii definitive despre amploarea pagubelor cauzate".

"Suntem în permanent contact cu autorităţile însărcinate cu evaluarea tehnică - pompieri, poliţie şi experţii în asigurări", a explicat comunicatul. "Am făcut un raport complet al operelor de artă care au fost afectate. Pentru a ajunge la o evaluare exactă, e nevoie de un proces lung dar necesar". 

Vik Muniz, reprezentat de galerie, s-a arătat întristat de situaţia instituţiei "care are o istorie la fel de lungă şi bogată ca a sa". Artistul a mărturisit agenţiei de presă braziliană Folhapress că "vor fi pierderi care nu vor putea fi înlocuite". 

Artistul brazilian Emanoel Araújo, căruia îi aparţineau 13 opere din galeria Simões de Assis, a deplâns o pierdere simbolică. "Atunci când pierzi o lucrare este foarte dificil deoarece nu o poţi reconstrui. Este ceva realizat în trecut şi cu adevărat pierdut", a explicat el pentru aceeaşi agenţie de presă. "Nu există nicio justificare, este lipsă de atenţie, de responsabilitate. Puteţi spune ce vreţi, dar nimic din cele spune nu o va rezolva". 

Societatea Alke, căreia îi aparţine depozitul, s-a apărat într-un comunciat, declarând că "nu a avut niciodată un caz similar" şi a asigurat că deţine un certificat de inspecţie la incendiu la zi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.