Un tânăr fotograf din Alba Iulia a refotografiat şi reinterpretat vizual clişeele de sticlă realizate de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, folosind aceeaşi tehnică fotografică veche şi un aparat de epocă, iar în anul Centenar vrea să fotografieze, prin aceeaşi tehnică denumită ambrotipie, 100 de personalităţi româneşti ale momentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotograful Radu Chindriş a lansat, miercuri, la Alba Iulia, proiectul „100 de chipuri româneşti” prin care îşi propune ca în anul 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, să fotografieze 100 de personalităţi româneşti ale momentului, folosind tehnica fotografică prin ambrotipie sau cu colodiu umed.

Chindriş a declarat, miercuri, în cadrul evenimentului de lansare, că tehnica presupune folosirea plăcilor de sticlă şi a colodiuului umed şi este aceeaşi cu care în 1918, Samoilă Mârza, cel care este denumit „fotograful Marii Uniri”, a realizat cele cinci instantanee de la evenimentele de atunci.

În primă fază Radu Chindriş a refotografiat prin tehnica veche cele cinci clişee de sticlă realizate de Samoilă Mârza pe care apoi le-a reinterpretat vizual şi le-a readus la viaţă tipărindu-le într-un format mare pentru a putea fi văzute toate detaliile din acestea.

„Cu permisiunea Muzeului Naţional al Unirii, am scanat clişeele originale şi le-am prelucrat digital fără a altera detaliile. Apoi am printat imaginile pe hârtie de arhivare din bumbac 100%, garantată pentru alţi o sută de ani chiar şi expusă intemperiilor. În faza următoare am refotografiat imaginile cu un aparat contemporan Marii Uniri, folosind tehnica numită colodiu umed sau ambrotip. Rezultatul sunt imagini unice ca aspect, mărite de la 13 x 18 centimetri la 40 x 55 centimetri, permiţând astfel studierea lor în detaliu de către public”, explică Radu Chindriş.

De asemenea fotograful a mai realizat, tot prin ambrotipie, portretele unor personaje istorice din 1 Decembrie 1918, respectiv Vasile Goldiş, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Gheorghe Pop de Băseşti, Alexandru Vaida Voevod, dar şi Samoilă Mârza. În fotografii aceste personaje sunt interpretate de angajaţi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia sau de voluntari care au avut trăsături apropiate cu ale acelor personalităţi.

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire care a fost înfăptuită la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918. De la acest eveniment istoric se păstrează doar cinci fotografii realizate de Samoilă Mârza, care era un tânăr militar întors recent de pe front. Pasionat de arta fotografică, Mârza a mers la evenimentele de la Alba Iulia reuşind să surprindă mai multe instantanee care sunt singurele imagini document care atestă actul istoric din 1918. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.