Un colecţionar britanic a înapoiat Spaniei căşti din bronz vechi de războinici, gest considerat de iberici drept cea mai importantă restituire din 2012 până în prezent a unor obiecte din patrimoniul furat, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Căştile au fost cumpărate legal de colecţionarul britanic Christian Levett, care - atunci când a descoperit că a fost luate ilegal dintr-un sit din Aranda de Moncayo, în nordul Spaniei, în anii 1980 - a decis să le înapoieze. 

Obiectele au fost fabricate între anii 400 şi 200 înainte de Hristos. Levett a colaborat cu ambasadorul Spaniei la Unesco pentru restituirea căştilor, semnând un act de predare voluntară după ce a citit despre furtul acestor obiecte în presa din Spania. 

Levett, manager pensionar şi fondator al fondului Clive Capital, a plătit 250.000 de lire sterline pentru aceste obiecte, cumpărând şapte de la o licitaţie din Munchen, în 2008, şi una de la un comerciant din Londra, în 2009. 

Obiectele au fost expuse la Museum of Classical Art din Mougins (MACM), o instituţie deschisă de Levett în sudul Franţei, în 2011. 

"După părerea mea, când este clar dincolo de orice îndoială, ca în acest caz, că un obiect a fost furat şi exportat ilegal din ţara de origine, atunci eu personal nu pot să înţeleg de ce cineva ar dori să păstreze acea piesă în colecţia sa", a declarat Levett pentru Artnet News. 

Este cea mai importantă restituire din 2012, de când SUA a dispus repatrierea către Spania a 15 tone de monede de aur şi argint (în valoare de 500 de milioane de dolari) care au fost furate de pe epava Nuestra Señora de las Mercedes. Nava a fost scufundată de una britanică în apropierea Portugaliei, în timpul unei bătălii din 1804. 

Ministrul spaniol al Culturii a identificat recent 681 de epave care au fost scufundate între 1492 şi 1898 de-a lungul coastei sudice a Atlanticului şi în Caraibe.  Mai puţin de un sfert dintre acestea au fost localizate şi se crede că ar fi conţinut mâncare, haine pentur sclavi, arme şi obiecte religioase. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.