Un tablou de Caravaggio, care a fost aproape vândut la licitaţie cu o ofertă de 1.500 de euro în 2021 înainte de a fi atribuit marelui maestru italian, va fi expus la Muzeul Prado din Madrid, a anunţat luni instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest ulei pe pânză intitulat "Ecce Homo", care îl înfăţişează pe Hristos cu capul încununat cu o coroană de spini, este unul dintre cele doar şaizeci de tablouri din lume atribuite maestrului italian, un specialist în clar-obscur (1571-1610).

La vremea respectivă, tabloul a fost considerat ca fiind al unui membru al şcolii lui José de Ribera, un pictor spaniol din prima jumătate a secolului al XVII-lea cunoscut pentru compoziţiile sale religioase. În aprilie 2021, o casă de licitaţii spaniolă a pus un preţ de 1.500 de euro pe tablou, înainte ca Ministerul spaniol al Culturii să blocheze in extremis tranzacţia.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Un raport al muzeului Prado trăgea un semnal de alarmă, citând "suficiente dovezi documentare şi stilistice" pentru a sugera că lucrarea este opera lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut sub numele de Caravaggio.

După o analiză meticuloasă, experţii însărcinaţi de autorităţile spaniole au ajuns la concluzia că tabloul este într-adevăr "o operă" a "artistului italian", a precizat muzeul Prado într-un comunicat de presă.

Acest lucru conferă tabloului, realizat între 1605 şi 1609, "o valoare extraordinară", insistă muzeul madrilen, pentru care apariţia sa reprezintă "una dintre cele mai mari descoperiri din istoria artei".

Tabloul, care tocmai a fost restaurat, va fi expus la Prado din 28 mai până în octombrie, datorită "generozităţii" "noului său proprietar", care a acceptat un "împrumut temporar", precizează Prado.

Muzeul madrilen nu a precizat în comunicatul său identitatea noului proprietar şi nici preţul la care a achiziţionat în cele din urmă tabloul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.