Un candelabru de cristal din secolul XIX, provenit de la Casetelul Wesselényi din Jibou, a fost descoperit în podul Muzeului de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, a anunţat Soós Zoltán, directorul Muzeului Judeţean Mureş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"De această dată podul Muzeului de Ştiinţele Naturii a oferit o senzaţie. Candelabrul splendid din secolul XIX al Castelului Wesselényi din Jibou a stat peste 40 de ani ambalat într-o cutie, dezasamblat", a scris managerul pe pagina de Facebook. 

El a precizat la sfârşitul anului trecut: "În 2018 am reuşit să restaurăm şi să expunem în Muzeul de Istorie şi Arheologie din Cetate. Să fie acesta simbolul reînnoirii pentru anul 2019". 

Redeschiderea Galeriei de Artă Românească Modernă a Muzeului Judeţean Mureş are loc pe 15 ianuarie, Ziua limbii române.

Castelul Wessélenyi din Jibou este cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania. Potrivit Artmark, istoria palatului începe încă de acum mai bine de două secole, când baronul Wesselényi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii.

Timp de aproape un secol, cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori ai lumii transilvănene - Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser - a lucrat pentru a edifica palatul.

"Rezultatul este o clădire în stil baroc de aproape 3.500 de mp, cu laturi de peste 80 de metri şi cu frontoane specifice acestui stil, asemănătoare cu cele ale castelului Banffy din Bonţida. Maxima înflorire a domeniului este atinsă în perioada baronului Wesselényi Miklos al II-lea(1796-1850) atunci când palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural şi economic al zonei Sălajului. Aici au loc reprezentaţii ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimoşi în Ungaria şi în statele germane, iar manufactura de mătase pune Jiboul pe harta europeană a luxului", precizează Artmark.

Clădirea are 50 de camere, iar domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este înconjurat de o impresionantă grădină botanică, întinsă pe o suprafaţă de 30 de hectare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.