Josif Lorincz a confecţionat ţitere din lemn de brad şi fag în sufrageria sa, în vremea pandemiei, pentru cele două nepoate ale sale, membre în ansamblul de ţitere de pe lângă Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, potrivit Consiliului Judeţean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Povestea ţiterelor artizanale începe în timpul pandemiei, când la Centrul Cultural Maghiar din Sibiu tocmai se alcătuia primul ansamblu dedicat acestui tip de instrument la care, în vechime, a cântat şi Eschil în timpul spectacolelor tragice ale Greciei Antice. 

„Avem două nepoate, Melissa şi Beatrice, care tocmai îşi doreau să înveţe să cânte la ţitere. Pentru că a venit pandemia, nu găseam de unde să le cumpărăm, aşa că m-am apucat să le confecţionez acasă, în apartamentul de bloc în care locuim”, spune el. 
 
 
Pentru ţiteră, bunicul Josif a folosit lemn de brad şi fag, iar corzile le-a prins în cuie şi şuruburi atent meşteşugite, după forma celor originale. „Odată, am văzut un film în care împărăteasa Sissi cânta la aşa ceva. Mi-a plăcut foarte mult, iar acum sunt bucuros că nepoatele mele au ajuns să cânte la ţitere”.
 
 
Ansamblul de ţitere de la Centrul Cultural Maghiar funcţionează în clădirea care adăposteşte Sala Oglinzilor în care odinioară se organizau balurile ofiţerilor. Aici se aud acorduri ce împrumută atât din sunetul de chitară, cât şi din cel de harpă. „Vinovaţi” sunt copiii singurului ansamblu de ţitere din judeţul Sibiu, care funcţionează pe lângă Centrul Cultural Maghiar, şi care au ca îndrumător o profesoară ce face naveta tocmai din Ungaria, de lângă Lacul Balaton. Profesoara Julia Bucz a ajuns în Sibiu cu o bursă a statului maghiar, iar în anii 2019 şi 2020 a fost referent în cadrul Centrului Cultural Maghiar. Speră să se stabilească la Sibiu.

Josif Lorincz este un om priceput la toate: a fost amidonier principal la fabrica de glucoză, strungar la fabrica de piese auto şi „hausmeister”, adică îngrijitor, la sediul Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu. „Mi-a plăcut să învăţ tot timpul”, îşi rezumă Josif Lorincz parcursul profesional ce depăşeşte 40 de ani.

Soţia lui Josif Lorincz, Ilona, fostă croitoreasă la „Drapelul Roşu”, este cea care le-a confecţionat nepoatelor câte un costum popular maghiar, în timp ce bunicul Josif a început deja să meşterească la o nouă ţiteră, mai complexă, cu tonalităţi mai ample. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.