Un artist a refuzat un premiu la un important concurs de fotografie pentru că a prezentat o lucrare generată de inteligenţă artificială, dovedind, a spus el, că o competiţie nu se poate ocupa de arta realizată prin acest mijloc. La rândul lor, organizatorii concursului au spus că nu ştiu în ce măsură lucrarea a folosit AI, scrie artnews.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fotograful german Boris Eldagsen a câştigat premiul Sony World Photography al Organizaţiei Mondiale de Fotografie pentru o imagine cu titlul „The Electrician”. Lucrarea apare ca o fotografie veche care arată două femei, dintre care una ghemuită în spatele celeilalte iar mâna unei alte persoane atinge corpul femeii din faţă. 

Parte dintr-o serie numită „Pseudomnesia”, lucrarea a fost modificată folosind tehnici cunoscute sub denumirea de „inpainting”, „outpainting” şi „prompt whispering”. 

„Aşa cum fotografia a înlocuit pictura în reproducerea realităţii, AI va înlocui fotografia”, a scris Eldagsen într-o descriere. „Nu vă fie frică de viitor. Va fi mai evident că mintea noastră a creat întotdeauna lumea care o face să sufere”. 

Iniţial, când lucrarea a fost selectată pentru concurs în martie, Eldagsen a scris pe site-ul său că era „fericit” că „imaginea” lui, aşa cum o numea, a câştigat. Apoi, când a câştigat săptămâna trecută, tonul a fost diferit.

„Imaginile AI şi fotografia nu ar trebui să concureze între ele într-un astfel de premiu”, a scris el pe 13 aprilie. „Sunt entităţi diferite. AI nu este fotografie. Prin urmare, nu voi accepta premiul”. 

„Noi, fotografii, avem nevoie de o discuţie deschisă. O discuţie despre ce vrem să considerăm fotografie şi ce nu. Este umbrela fotografiei suficient de mare pentru a invita imaginile AI să intre - sau ar fi aceasta o greşeală?”. 

Eldagsen, care câştigase la categoria creativă, a îndemnat juriul să acorde premiul în bani unui festival de fotografie din Odesa, Ucraina.

Organizaţia Mondială a Fotografiei a transmis: „Având în vedere acţiunile sale şi declaraţia ulterioară în care se constată încercările sale deliberate de a ne induce în eroare şi, prin urmare, invalidând garanţiile pe care le-a oferit, nu mai simţim că suntem capabili să ne angajăm într-un dialog semnificativ şi constructiv cu el”. 

„Recunoaştem importanţa acestui subiect şi impactul său asupra realizării imaginii astăzi. Aşteptăm cu nerăbdare să explorăm în continuare acest subiect prin diversele noastre canale şi programe şi salutăm dialogul în jurul acestuia. În timp ce elementele practicilor AI sunt relevante în contexte artistice de creare a imaginii, premiile au fost întotdeauna şi vor continua să fie o platformă pentru promovarea excelenţei şi a abilităţilor fotografilor şi artiştilor care lucrează în acest mediu”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.