Expoziţia „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11 iunie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, sala Noua Galerie, cu acces gratuit. Invitatul special al ediţiei de anul acesta al Nopţii Muzeelor, War Childhood Museum este singurul muzeu din lume dedicat memoriei copiilor care au trecut prin experienţa războiului şi a fost distins în 2019 cu unul din cele mai prestigioase distincţii – Premiul Muzeului Consiliului Europei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creat de un grup de tineri care şi-au trăit copilăria în timpul războiului din Bosnia şi Herţegovina, War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război şi-a deschis porţile în 2017, în Sarajevo. În ultimii ani, muzeul şi-a extins activităţile către zonele de conflict contemporane, devenind o platformă internaţională care dă voce copiilor afectaţi de război din toată lumea. În prezent, colecţia multi-premiatului muzeu este formată din peste 4.000 de obiecte personale şi sute de ore de mărturii de istorie orală şi mărturii video.

Datorită perspectivei unice a experienţelor copiilor afectaţi de războaie, War Childhood Museum / Muzeului Copilăriei în Vreme de Război prezintă naraţiuni inspiraţionale care celebrează rezilienţa celor mici şi oferă o privire intimă asupra modului în care aceştia şi-au trăit copilăria în zone de război. Expoziţia de la Bucureşti include poveştile emoţionante ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, inclusiv ale copiilor ucraineni refugiaţi în România.

De la cărţi pe care le-au citit de mii de ori şi care i-au ajutat să evadeze într-o realitate alternativă, la obiecte-talisman pe care le-au purtat după ei în încercarea de a fugi de război sau  haine primite de la un membru al familiei care nu s-a mai întors acasă - fiecare artefact al expoziţiei a ajutat un copil să îndure războiul. „Toată lumea a avut o copilărie – indiferent dacă a fost în timpul războiului sau în timpul păcii” spune Jasminko Halilovic, fondatorul muzeului, „acest lucru, combinat cu realizarea faptului că atât de multe amintiri din copilărie sunt legate de obiecte, a stat la baza muzeului”.

Muzeul Copilăriei în Vreme de Război a fost invitatul special al Nopţii Muzeelor 2023, care a avut loc pe 13 mai, în prima ediţie comună România - Republica Moldova. Organizată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), ediţia a XIX-a a adus publicului peste 350 de expoziţii, intervenţii culturale şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte şi tururi interactive din cele două ţări.

Un număr record de 618.346 de vizitatori au fost înregistraţi anul acesta în toată ţara, din care 113.570 în Bucureşti, după centralizarea a 87,17% dintre obiectivele din programul ediţiei 2023. În procente, 3,24% din populaţia României a participat la ediţia a XIX-a a Nopţii Muzeelor, una din cele mai puternice mărci culturale locale, iar expoziţia „Ascultă” a fost vizitată de peste 3600 de persoane în timpul acestui eveniment.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.