Turneul Naţional Pianul Călător, ediţia a XIII-a, începe, pe 8 mai, la Deva, în Sala Pro Arte, unde Horia Mihail se va întâlni cu unul dintre cele 5 piane călătoare duse în ţară prin intermediul acestui proiect, puse la dispoziţie de Radio România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimii 13 ani, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din România însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns, susţinând peste 200 de concerte. Acum, cele 5 piane călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Caracal, Deva, Alba Iulia, Tulcea şi Roman.

După concertul pe care l-a susţinut la Londra pe 4 mai, pianistul Horia Mihail îşi continuă traseul în ţară, trecând, în acest an, prin Deva, Braşov, Iaşi, Roman, Bârlad, Caracal, cu un concert final la Bucureşti, la Sala Radio.

Anul acesta, cei care vor veni în sălile de concert vor asculta recitaluri parcurse de un fir roşu – inspiraţia folclorică din cele mai neaşteptate colţuri ale Europei.

Pianistul Horia Mihail spune despre turneul din acest an că este unul… ”norocos”, fiind al 13lea din seria evenimentelor ce poartă numele Pianul Călător, încă din 2011:  „De peste un deceniu Pianul Călător ajunge în oraşele din România. De-a lungul timpului, am încercat să prezint publicului programe cât mai interesante. Dacă la început a fost Franz Liszt, de-a lungul anilor am ales o muzică cât se poate de variată şi interesantă: de la clasicii Mozart şi Beethoven, la romanticul Chopin, de la vals, la miniaturi care îndeobşte sunt prezentate ca bis. Pentru această ediţie am ales compoziţii inspirate de folclor. Dacă publicul nostru este familiarizat cu influenţele folclorului românesc, m-am gândit să propun o scurtă călătorie europeană, pornind din Banat cu o destinaţie aflată tocmai în cealaltă parte a continentului şi o revenire acasă la teme munteneşti sau moldoveneşti. Sunt convins că cei ce vor alege să participe la acest al treisprezecelea Pian Călător se vor bucura de un program variat, extrem de interesant", declară pianistul Horia Mihail. 

Programul porneşte de la celebrele Dansuri româneşti de Bartok şi va continua cu alte compoziţii inspirate din folclor din creaţia lui Schubert, Chopin, Grieg, Glinka, Dvorak, Ravel, Brahms, Brediceanu şi Dan Dediu.

”Muzica ţărănească adevărată este cât se poate de variată şi perfectă în formele ei. Puterea ei expresivă este uimitoare, şi în acelaşi timp este lipsită de orice sentimentalism şi ornamente nerelevante. Este simplă, uneori primitivă… iar un compozitor în căutare de căi noi nu poate fi ghidat de un maestru mai bun”. Sunt cuvintele compozitorului Bela Bartok care, după ce l-a cunoscut pe Richard Strauss, într-o vacanţă de la începutul secolului al XX-lea, a ascultat o melodie populară cântată de o doică. Atunci a început seducătoarea poveste de dragoste a lui Bartok pentru muzica folclorică.

După recitalul de la Deva, pianistul Horia Mihail va ajunge marţi, 9 mai, la Braşov. Urmează Iaşi, Roman, Bârlad, Caracal, Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.