Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis vineri reconversia în moschee a unei foste biserici ortodoxe emblematice de la Istanbul, la o lună după redeschiderea către cultul musulman a bazilicii Sfânta Sofia, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Construită de bizantini în secolul al V-lea, biserica Sfântului Mântuitor din Chora, numită şi biserica din Chora, a fost transformată în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în 1453, apoi în muzeu după al Doilea Război Mondial. 

Erdogan a decis, printr-un decret prezidenţial, să deschidă edificiul, frecventat de turişti, pentru cultul musulman pe baza unei decizii a Consiliului de Stat de anul trecut. 

Decizia de a transforma Muzeul Chora (Kariye, în turcă) în moschee vine la o lună de la transformarea similară şi controversată a fostei bazilici Sfânta Sofia, clasată în patrimoniul umanităţii.

În afară de istoria sa milenară care rivalizează cu cea a Sfintei Sofia, biserica bizantină de la Chora este mai ales cunoscută pentru mozaicurile magnifice şi frescele care datează din secolul al XIV-lea, între care o monumentală compoziţie a Judecăţii de Apoi. 

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, edificiul a fost supus unei lungi restaurări condusă de o echipă de istorici de artă americani şi a fost deschisă publicului ca muzeu în 1958. 

Potrivit unei jurnaliste de la AFP, care a vizitat situl după publicarea decretului lui Erdogan, edificiul era încă deschis vizitatorilor, aşa cum nu s-a întâmplat la Sfânta Sofia care a fost închisă imediat după decizie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.