Ministrul Culturii Raluca Turcan afirmă că în România „cifrele arată îngrijorător” în ceea ce priveşte apetenţa oamenilor pentru cultură, ea invocând statistici care arată că trei sferturi din populaţie nu au mers niciodată la bibliotecă, iar şase din zece români nu merg la spectacole de teatru sau muzică. „Dacă vom ajunge să lăsăm cultura deoparte, educaţia între paranteze, să subfinanţăm în continuare cultura, vom ajunge să tragem semnale de alarmă când este prea târziu”, spune ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Eu, ca ministru al Culturii, cred cu tărie că dacă generaţiile viitoare vor avea la baza dezvoltării lor personale educaţia şi cultura, România va fi pe mâini bune. Dacă vom ajunge să lăsăm cultura deoparte, educaţia între paranteze, să subfinanţăm în continuare cultura, vom ajunge să tragem semnale de alarmă când este prea târziu”, a afirmat Raluca Turcan sâmbătă, la Alba Iulia, unde a participat la deschiderea Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei.
Ea spune că are „misiunea dificilă de a încerca să repunem la justa valoare importanţa culturii şi educaţiei din România”. Turcan spune că se pot realiza parteneriate solide între oamenii de cultură şi administraţia publică. 
„Cifrele arată îngrijorător pentru noi, ca ţară, şi dacă tot suntem într-un cerc de oameni preocupaţi de valoarea culturală şi istorică, cred că e bine să spunem că cifrele arată că oamenii se îndepărtează de cultură şi se îndepărtează constant de ceva ani de zile. Vreo 75% nu au mers niciodată la bibliotecă, între 60 şi 70% nu merg la spectacole de teatru sau de muzică. Ce facem pentru asta? Cred că dacă ne stabilim câteva direcţii clare, avem o şansă. Una este să aibă unde să se manifeste cultural, să avem obiective culturale de calitate, refăcute, valorizate, să oferim celor din sectorul independent o mână de ajutor astfel încât să poată crea şi, ca ministru, vom lansa în perioada următoare achiziţie de artă contemporană, de exemplu, astfel încât cei care creează în domeniul artelor vizuale să fie impulsionaţi prin faptul că vor avea unde să-şi expună creaţiile”, a adăugat Raluca Turcan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.