Pasionaţii de istoria Bucureştilor vor putea să participe, duminică, de la ora 13.00, la un tur ghidat prin casa doctorului Nicolae Minovici, primul muzeu privat de artă populară, imobil cunoscut sub numele de Vila cu Clopoţei din zona Herăstrău-Băneasa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prima construcţie proiectată şi construită de arhitectul Cristofi Cerchez (1872-1955) în Bucureşti, la 1906, este şi cea mai cunoscută dintre cele realizate de-a lungul timpului.

Proiectul iniţiat de prof. dr. Nicolae Minovici este unul complex, incluzând vila şi grădina, o fermă agricolă şi amenajarea spaţiului public învecinat proprietăţii sale cu pavilioane, fântâni şi cişmele. 

Duminică, în turul ghidat organizat de Asociaţia - Editura Istoria Artei, curioşii vor afla povestea celor care au contribuit la apariţia primului muzeu privat de artă populară din Bucureşti.

Povestea lui Hristea "Cristofi” Cerchez începe la 5 iulie 1872, în Herăstrau-Băneasa, într-o familie de origine armenească. A făcut şcoala la Turnu Măgurele şi Alexandria, apoi a continuat studiile la liceul "Mihai Viteazul" din Bucureşti. În 1894 este absolventul Şcolii de Poduri şi Şosele, devenind inginer. Între 1895-1898 primeşte o bursă pentru a urma cursurile de arhitectură de la Şcoala de Arte Frumoase din Milano. Cariera sa se desfăşoară de-a lungul a mai bine de 47 de ani şi cuprinde mai mult de 50 de lucrări de arhitectură privată şi publică (civilă şi religioasă), fiind unul dintre cei mai importanti creatori ai stilului neoromânesc.

”Vila cu clopoţei” a fost proiectată pentru a avea un rol de reprezentare. La peste o sută de ani distanţă de la inaugurarea din anul 1906, vila dr. Nicolae Minovici s-a redeschis pentru public după finalizarea unui amplu proiect de consolidare, reabilitare şi restaurare, finalizat de Primăria Municipiului Bucureşti.

Taxă de participare la tur este de 10 lei pentru o persoană şi nu include taxa de vizitare a expoziţiei temporare, care se achită doar de cei care doresc să intre în muzeu. Înscrierile se pot face la adresa tururighidate@gmail.com. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.