Spectacolele „Bolta cerească”, de Lucy Kirkwood, „Creatorul de teatru”, de Thomas Bernhard, şi „Cei drepţi”, scrisă de Albert Camus, vor avea premiera, luna aceasta, la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În zilele de 4, 5, 14 şi 19 octombrie, la Sala Atelier, sunt programate primele reprezentaţii cu „Bolta cerească” de Lucy Kirkwood, autoare dramatică şi scenaristă britanică multipremiată (n.1983). Piesa regizată de Gelu Colceag spune o poveste plină de suspans, despre o condamnare la moarte în Marea Britanie a secolului XVIII, pe care autoarea o transformă într-un comentariu relevant şi acut asupra societăţii de astăzi, asupra prejudecăţilor, inegalităţii, discriminării şi luptei pentru putere.

„Bolta cerească" este un spectacol care are energia unui thriller, tensiunea unei drame de tribunal, umorul ireverenţios al unei comedii negre deştepte şi forţa profundă a vulnerabilităţii. În decorul lui Ştefan Caragiu şi costumele Lilianei Cenean, evoluează cele 16 personaje ale spectacolului, dintre care 13 sunt întruchipate de actriţe. Personaje reale, curajoase, imperfecte, îndrăzneţe şi surprinzătoare care, cu umor, emoţie şi inteligenţă, răstoarnă preconcepţii, prejudecăţi şi ne fac să privim mai atent către celălalt.

În distribuţie: Aylin Cadîr/ Alexandra Sălceanu, Tania Popa, Ilinca Goia, Mirela Oprişor, Erika Băieşu, Medeea Marinescu, Raluca Petra/ Magda Catone, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu, Brânduşa Mircea, Victoria Dicu, Lamia Beligan, Marius Rizea, Mihai Calotă, Daniel Hara/ Mihai Munteniţă, Marcela Mateescu. La realizarea spectacolului contribuie şi sound designul semnat de Călin Grigoriu, dansul scenic al Roxanei Colceag, precum şi light designul îngrijit de Bogdan Golumbeanu şi Laurenţiu Iordache.

Din 21 octombrie, Teatrul Naţional din Bucureşti oferă reîntâlnirea cu o creaţie de referinţă, cea a lui Marcel Iureş în spectacolul „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, regizat de Alexandru Dabija la Teatrul Act, în anul 2001, una dintre cele mai longevive creaţii scenice postdecembriste, salutată de critici şi public în egală măsură, premiată la Gala UNITER în 2002 pentru cea mai bună interpretare masculină.

La data premierei, regizorul declara: „Nu cred că există un moment mai propice în arta românească pentru a vorbi despre actor şi nu cred că există un actor mai potrivit pentru a vorbi despre NIMIC decât cel mai ajuns actor român al momentului”.

Sub bagheta aceluiaşi regizor, de această dată în compania actorilor de la TNB, Marcel Iureş revine în rolul lui Bruscon.

Din 22 octombrie, pe scena sălii Pictura, alt regizor de prim rang al teatrului românesc, Mihai Măniuţiu ne propune, în adaptarea sa scenică, o piesă mai puţin cunoscută la noi, „Cei drepţi” scrisă de Albert Camus în 1949 şi montată în acelaşi an în premieră absolută pe scena Teatrului Hébertot în regia lui Paul Œttly.

„O piesă tulburătoare, cu multiple faţete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul şi gheaţa, în aceeaşi retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă. O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenţei. Despre sacrificiu şi violenţă. Despre speranţă şi catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepţi" în propriii lor asasini. Despre frumuseţe şi oroare. Despre felul în care istoria malformează şi frânge destine. N-aş fi avut curajul să pornesc pe toate aceste cărări care se bifurcă, spre a se aduna, în final, în centrul cel mai intens şi dureros al labirintului, unde iluminarea e echivalentă sfâşierii, dacă nu m-ar fi însoţit, dedicaţi şi plini de har, aceşti actori minunaţi şi „maşinile lor zburătoare": Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprişor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula. Aşteptăm cu emoţie, dar şi cu încredere, întâlnirea cu publicul”, declară regizorul Mihai Măniuţiu.

Decorul este conceput Adrian Damian, iar costumele de Luiza Enescu, doi colaboratori obişnuiţi ai montărilor sale recente. Muzica este semnată de Mihai Dobre. Premiera oficială a spectacolului este programată pentru data de 27 octombrie, de la ora 20.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.