Trei morminte despre care încă nu se ştie de când datează, dar şi fragmente ceramice şi de chirpici din epoca Bronzului au fost descoperite într-un parc aflat în reamenajare, la Timişoara, însă arheologii se aşteaptă să găsească aici un stăvilar, dar şi o necropolă de la finalul epocii Bronzului, începutul epocii Fierului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în Parcul Central, a cărui denumire a fost schimbată în Parcul Scudier, arheologii fac lucrări de supraveghere, după ce ”s-a descoperit câte ceva”.

”S-a descoperit câte ceva în Parcul Central şi avem supraveghere arheologică, nu descărcare cu cercetare, ci supraveghere”, a anunţat Nicolae Robu.

Arheologul Dorel Micle, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, a declarat, pentru News.ro, că în acest parc au fost găsite vestigii din epoca Bronzului şi trei morminte.

„Au fost găsite câteva vestigii din epoca Bronzului, mai exact câteva fragmente de chirpici şi fragmente ceramice. De asemenea, au fost găsite trei morminte, dar nu ştim din ce epocă datează acestea. Urmează să primim aviz de la Ministerul Culturii să putem intra cu săpăturile în acea zonă”, a spus Dorel Micle.

Arheologii spun că în acest parc, în care în prezent se fac lucrări de reamenajare şi care este închis pentru public, s-ar afla îngropat cel mai mare stăvilar din cele patru pe care le-a avut Timişoara, după ocupaţia austraică. Aceste stăvilare aveau rolul de a menţine controlul apei care umplea şanţul de apărare al cetăţii oraşului.

De asemenea, arheologii se aşteaptă să mai găsească în acest parc şi o necropolă ce datează de la sfârşitul epocii Bronzului, începutul epocii Fierului.

Un astfel de stăvilar a fost descoperit, în urmă cu patru ani, tot în zona centrală a oraşului, în timpul şantierului pentru ridicarea cladirilor de birouri City Business Centre. Acesta a fost complet restaurat, pe banii investitorului, şi pus în valoare în vecinătatea CBC, timişorenii şi turiştii bucurându-se de un minimuzeu în aer liber.

La sfârşitul lunii mai, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare a Parcul Scudier, mai cunoscut de timişoreni drept Parcul Central, aflat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Parcul va fi transformat într-o grădină vieneză. Vor fi plantate nu mai puţin de 86 de specii de arbori şi arbuşti, dar şi 1.552 de exemplare de plante perene din 25 de specii, de diferite culori.

FOTO - Primaria Timisoara
FOTO - Primaria Timisoara

La intrarea dinspre Catedrala Mitropolitană urmează să fie poziţionate coloane de marmură, dar va fi inscripţionat şi numele parcului.

De altfel, toate intrările în parc urmează să fie refăcute şi rearanjate şi va fi amenajat şi un foişor unde pot fi susţinute concerte de muzică. Conform planului Primăriei, va fi amenajat şi un labirint.

Lucrările de reamenajare a acestui parc costă 6.500.000 lei, la care se adaugă TVA, bani din bugetul local, durata lucrarilor fiind estimată la 12 luni, însă ar putea dura mult mai mult, din cauza vestigiilor arheologice ce se vor găsi aici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.