Justiţia din New York a confiscat cinci piese egiptene aflate în posesia prestigiosului Metropolitan Museum dar acestea ar putea proveni dintr-un jaf, un nou element în ancheta condusă de Paris privind traficul de antichităţi în care este implicat fostul director de la Muzeul Luvru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui document judiciar obţinut de AFP, un judecător de la Curtea Supremă a statului New York a decis pe 19 mai confiscarea a cinci antichităţi, între care un portret funerar al unei femei ce datează din anii 54 - 68 înainte de Hristos, de o valoare de aproximativ 1,2 milioane de dolari, şi un grup de cinci fragmente de in pictat ce reprezintă o scenă din Cartea Exodului datată între 250 şi 450 înainte de Hristos, evaluate la 1,6 milioane de dolari. 

„Piesele au fost confiscate în baza acestui mandat”, a indicat un purtător de cuvânt al procurosului din Manhattan, precizând că este vorba despre „aceeaşi anchetă” ca cea deschisă la Paris, în care fostul preşedinte-director al Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, este inculpat. 

Potrivit site-ului The Art Newspaper, care a dezvăluit acţiunea, cele cinci piese au fost cumpărate între 2013 şi 2015 de Met Museum din New York. Solicitat joi de AFP, muzeul s-a referit la o declaraţie anterioară în care a spus că este „victima unei organizaţii criminale internaţionale” şi a asigurat că „cooperează” cu autorităţile.

În 2019, marele muzeu newyorkez a restituit Egiptului un sarcofag aurit pe care l-a cumpărat în 2017, dar s-a dovedit a fi furat în 2011, în mijlocul revoltelor revoluţionare din această ţară. Apoi, Met a trebuit să întrerupă brusc o expoziţie dedicată acestui sicriu făcut pentru Nedjemankh, preot al zeului Heryshef cu cap de berbec.

Ancheta pariziană urmăreşte să stabilească dacă, dintre sutele de piese jefuite în timpul Primăverii Arabe în mai multe ţări din Orientul Apropiat şi Mijlociu, unele au fost achiziţionate de Luvru Abu Dhabi. Câţiva dintre protagoniştii acuzaţi, printre care şi proprietarul unei galerii din Hamburg (Germania), Roben Dib, arestat preventiv, sunt implicaţi şi în vânzarea sarcofagului către Muzeul Met, potrivit unui raport din 2019 al procurorului din Manhattan. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.