Săptămâna luminată aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti titluri de operă şi balet apreciate de public, precum „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug, „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti, „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski şi „Don Carlo” de Giuseppe Verdi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miercuri, 19 aprilie, de la ora 18.30, este programat spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug. Ambele lucrări reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mişcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forţă, atât în „Tango”, cât şi în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumută paşi de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mişcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, şi opusul poveştii eternilor îndrăgostiţi (Romeo şi Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viaţă celor mai puternice şi contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate. Spectacolul se adresează în mare parte publicului tânăr, dar şi spectatorilor dornici să încerce o experienţă specială, o nouă formulă de dans contemporan. 

Joi, 20 aprilie, de la ora 18.30, este anunţat spectacolul „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Capodopera donizziană este un exemplu tipic de operă bufă, care prezintă povestea de iubire deşartă a tânărului Nemorino. Dintre cele mai spectaculoase momente se regăseşte aria lui Nemorino, „Una furtiva lagrima”, care surprinde un moment deosebit, datorită frumuseţii liniei melodice şi a construcţiei armonice orchestrale, care învăluie publicul de toate vârstele.

Spectacolul de operă „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, care ne spune povestea frumoasei gheişe Cio-Cio-San., poate fi văzut vineri, 21 aprilei, de la ora 18.30. Cio-Cio-San se îndrăgosteşte de un ofiţer de marină american, doar pentru a fi abandonată şi lăsată să facă faţă consecinţelor iubirii ei interzise. Cu o sonoritate luxuriantă şi arii uimitor de frumoase, „Madama Butterfly” este o tragedie atemporală care vă va fermeca. Nu rataţi această călătorie de neuitat într-o poveste exotică a iubirii, pierderii şi sacrificiului suprem!

Sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 18.30, va avea loc spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Povestea din spatele celei mai celebre dintre compoziţiile de balet este una cât se poate de captivantă şi a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuţie al multor critici. Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a considerat „Lacul lebedelor” o operă naţională, având în vedere simbolistica centrală – lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica populară; atât subiectul operei, cât şi imaginea lebedelor, reprezintă ideea dragostei veşnice în cultura Rusiei. Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice ruseşti, „Raţa albă”, a influenţat într-o mare măsură acest titlu. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat că acesta a prezentat de-a lungul vieţii un mare interes pentru viaţa lui Ludwig II al Bavariei, a cărui tragică poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului.

Duminică, 23 aprilie, de la ora 18.30, se joacă spectacolul de operă „Don Carlo” de Giuseppe Verdi. Povestea lucrării are ca punct incipient situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, ţări aflate în război la acea vreme. În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei lor, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia şi dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică fiind relativă de dragul poveştii.

Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.