Echipajul Circumeuropa va porni, sâmbătă, de la Timişoara, într-o călătorie pe apă în jurul Europei, ”Vulpea” fiind prima ambarcaţiune care va trece frontiera în Serbia, pe Canalul Bega, după mai bine de 60 de ani. Expediţia SEA 2023 face parte din programul cultural al proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Echipajul va reveni la Timişoara la sfârşitul anului, după ce va poposi în 20 de foste sau actuale Capitale Europene ale Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Plecarea echipajului va avea loc sâmbătă, la ora 10.00, din spatele Catedralei Mitropolitane din Timişoara. Cu acest prilej va avea loc un scurt moment muzical cu Petrică Ionuţescu la Podul de Fier din Timişoara, iar la ora 10.20 va fi un flashmob al Ansamblului ”Timişul” al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara la Podul Dragalina.
 
Prima oprire a echipajului va avea loc tot sâmbătă, în jurul orei 16.00, în comuna Otelec din judeţul Timiş, chiar înainte de a trece graniţa spre Serbia.
 
”Comunitatea din Otelec va pregăti, sâmbătă, pentru echipaj o gustare din produse locale – kurtos kolacs, socată şi suc de mentă – şi va expune o serie de imagini istorice referitoare la transportul pe apă în Otelec. Pentru comuna situată pe malurile râului Bega, în imediata apropiere a graniţei cu Republica Serbia, reluarea transportului pe apă, reamenjarea Portului şi revitalizarea activităţilor în legătură cu acesta reprezintă una din priorităţile actuale, atât în contextul dezvoltării turistice a destinaţiei Otelec, a turismului durabil, cât şi a colaborării transfrontaliere cu ţările vecine”, se arată într-un comunicat de presă de vineri al Primăriei Otelec.
 
Este prima ambarcaţiune care, după 60 de ani, trece graniţa Serbiei, anunţă Consiliul Judeţean Timiş.
 
”Circulaţia pe Bega a devenit o certitudine! În urma demersurilor Consiliului Judeţean Timiş, alături de partenerii de proiect şi cu sprijinul Poliţiei de Frontieră, o ambarcaţiune cu un echipaj de 5 persoane va naviga în 27 mai, după mai bine de 60 de ani, pe canalul Bega şi va trece frontiera în Serbia. Ea va inconjura pe apă Europa şi va reveni la Timişoara la sfârşitul anului”, precizează CJ Timiş.
 
SEA 2023 este prima expediţie fluvio-maritimă a echipajului românesc Circumeuropa (numele înseamnă navigaţie în jurul Europei - n.r.) care pleacă din Timişoara şi face opriri în peste 20 de foste şi actuale capitale culturale europene pentru a promova Timişoara în anul în care oraşul deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii. 
 
În 25-27 iunie, la traversarea Bosforului, va avea loc un concert pe barcă, cu livestreaming în Timişoara, cu trompetistul Petrică Ionuţescu.
 
La Elefsina (Grecia) în 12 iulie şi la Patras (Grecia) în 15 iulie vor avea loc reprezentaţii cu Ansamblul ”Timişul” şi se va demonstra şi folosi aplicaţia Spotlight Timişoara pe echipamente de VR cu acces liber pentru public. La Elefsina expediţia prezintă, de asemenea, expoziţia fotografului grec Nikos Economópulos.
 
Activităţile de cercetare se vor desfăşura pe toată perioada expediţiei şi vor consta în prelevarea de probe de apă şi determinarea unor parametri biofizicochimici ai apei, punerea lor în context global prin compararea cu date colectate utilizând echipamentul de la bord şi trimiterea anumitor probe la laboratorul partener pentru alte tipuri de analize.
 
Iniţiaţiva expediţiei îi aparţine lui Cristian Ilea, căpitan, preşedinte Wild Watch România şi director de imagine. Echipajul care îi va fi alături este format din Cosmin Jitariuc, jurnalist TVR Timişoara, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcaţiunii Gaia, şi Doru Creţ, preşedintele West Yacht Club.
 
Proiectul face parte din Programul cultural naţional Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 şi este finanţat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
 
Traseul călătoriei cuprinde: România, Serbia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Malta, Franţa, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria şi România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.