Proiectul „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului”, al artistei şi regizoarei Adina Pintilie, care a reprezentat România la cea de-a 59-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia 2022 cu sprijinul Institutului Cultural Român, a fost prezentat, vineri, în premieră în România, la Kunsthalle Bega, în timpul evenimentelor ce marchează, în perioada 17-19 februarie, deschiderea oficială a programului „Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”, care se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La vernisajul expoziţiei din data de 17 februarie au fost prezenţi, din echipa proiectului, artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaş, Viktor Neumann, protagoniştii Hermann Müller şi Dirk Lange şi producătoarea creativă Bianca Oana.

Expoziţia, prezentată la Kunsthalle Bega cu sprijinul Institutului Cultural Român, poate fi vizitată în perioada 17 februarie - 30 aprilie 2023, după care îşi va continua traseul internaţional în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein, în perioada octombrie 2023 - februarie 2024.

Prezent la eveniment, Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, a declarat: „Mă bucur că această nouă etapă de cercetare multi-platformă a Adinei Pintilie, pe tema corpului şi a intimităţii, diversităţii şi solidarităţii, iniţiată în 2010, nu lipseşte din programul «Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii». Succesul internaţional al filmului ei Touch Me Not şi ecourile din presa internaţională cu ocazia prezentării expoziţiei «Tu eşti un alt eu – O catedrală a corpului» la pavilionul României de la Bienala de la Veneţia 2022, completată de instalaţia de realitate virtuală expusă la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, confirmă interesul publicului pentru arta experimentală a Adinei Pintilie. Prezenţa expoziţiei la Kunsthalle Bega în aceste zile este o etapă importantă a implicării Institutului Cultural Român în susţinerea şi promovarea programului «Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii», care presupune o serie de peste 40 de evenimente organizate anul acesta de reprezentanţele ICR din străinătate, manifestări care vor include promovarea artiştilor şi instituţiilor culturale din Timişoara peste hotare”. 

Expoziţia „Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului” a fost adaptată spaţiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timişoara de către artistul Bogdan Raţa împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache şi designerul de lumini Răzvan Pascu.

„Tu eşti un alt eu - O catedrală a corpului”/„You Are Another Me - A Cathedral of the Body” prezintă lucrări noi: o instalaţie multimedia şi o sculptură cinematografică ale artistei Adina Pintilie. Proiectul propune noi posibilităţi de a vedea, de a gândi şi de a relaţiona, ce destabilizează retoricile vizuale şi politicile convenţionale ale privirii, generând perspective noi şi experienţe transformatoare.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăţi culturale şi politice, duse la extrem de declanşarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naţionalistă şi conservatoare, precum şi de intoleranţă extremă şi de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate şi de pandemie, Pintilie îşi imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart şi înlocuirea lor cu afecţiune şi devotament reciproc”. 
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.