Spectacolul „The Nutcracker and I", producţie vizionară a pianistei Alexandra Dariescu, va avea premiera în 19 decembrie, la ora 18.00, la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coproducţie a Artexim, a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian şi a Fundaţiei Art Production, „The Nutcracker and I" este un spectacol cu elemente revoluţionare, ce cuprinde animaţii de ultimă oră, dans şi efecte digitale, reimaginând clasicul atemporal într-o manieră inedită.

Alexandra Dariescu realizează o fuziune între muzica clasică, dansul şi tehnologia de vârf pentru a crea o experienţă unică şi captivantă pentru toate vârstele. O combinaţie strălucită între bine cunoscuta muzică a lui Ceaikovski şi arta concertistică a Alexandrei Dariescu, această reprezentaţie care a avut premiera la Barbican's Milton Court în decembrie 2017, a cucerit recunoaşterea internaţională în timpul turneului său în Europa, Australia, China, Emirate şi SUA.

Inspirată de un angajament personal de a atrage publicul mai tânăr şi de a introduce muzica clasică unui nou public entuziast, Alexandra Dariescu preia rolul Clarei, ghidând audienţa printr-o călătorie de la o fetiţă la o pianistă de concert. Pe scenă, Alexandra este însoţită de o balerină, a cărei mişcare este iluminată de animaţii digitale desenate manual, proiectate pe un ecran transparent.

Cu peste 75 de reprezentaţii la nivel mondial, inclusiv în locuri prestigioase precum Wiener Konzerthaus, Philharmonie Luxembourg şi Sydney City Recital Hall, povestea multimedia a Spărgătorului de nuci a impresionat peste 70,000 de oameni prin reprezentaţii live şi printr-un audiobook recent lansat, narat de prezentatoarea BBC Blue Peter şi câştigătoare a premiului BAFTA, Lindsey Russell.

În regia lui Nick Hillel, cu direcţia artistică şi animaţie de Adam Smith, coregrafia semnată de Jenna Lee şi cu participarea balerinei Imogen Ash, această producţie promite să fie o adevărată sărbătoare vizuală şi muzicală pentru publicul din România.

Spectacolul „The Nutcracker and I" de Alexandra Dariescu a fost nominalizat la prestigioasele Premii Opus Klassik din Germania în 2019, alături de proiecte semnate de mari personalităţi precum Daniel Barenboim, Lang Lang şi Anne-Sophie Mutter.

Biletele pot fi cumpărate online pe www.ticketstore.ro sau de la: Casa de bilete a Teatrului Naţional de Opereta şi Musical „Ion Dacian” – B-dul Octavian Goga Nr.1 (luni-vineri 12.00-19.00 şi cu o ora înainte de spectacol) sau de la casa de bilete a Salii Dalles – B-dul Nicolae Balcescu Nr.18 (luni-vineri 10.00-17.00).

O voce originală

Alexandra Dariescu, creatoarea spectacolului „The Nutcracker and I”, s-a remarcat ca o voce originală prin curiozitatea neînfricată şi inovaţia revoluţionară. Invitată ca solista la nivel mondial, artista a cântat cu orchestre eminente precum London Philharmonic Orchestra, toate orchestrele regale simfonice din Marea Britanie (RPO, RLPO, RNS, RNSO), Orchestre National de France, Oslo Philharmonic, Vienna Tonkunstler, Moscow Philharmonic şi Sydney Symphony Orchestra, în timp ce dirijorii cu care a lucrat includ Adam Fischer, Cristian Măcelaru, Alain Altinoglu, Fabien Gabel, Jun Märkl, Vasily Petrenko, Ryan Bancroft, James Gaffigan şi JoAnn Falletta.

În sezonul 2023/24, Alexandra Dariescu participă la Festivalul Internaţional George Enescu ediţia a 26-a şi deschide sezonul la BBC Symphony Orchestra cu Sakari Oramo la Barbican Centre, oferind în Marea Britanie premiera Phantasie concertante a Dorei Pejačević, urmată de un program integral Mozart la Royal Albert Hall cu Academy of St Martin in the Fields. În America Alexandra debutează cu Indianapolis Symphony (Nadia Boulanger) şi in Canada cu Vancouver Symphony (Ravel G major), urmată de revenirea la Detroit Symphony pentru premiera mondială a noului concert pentru pian al lui James Lee III, „Shades of Unbroken Dreams”, în onoarea a 60 de ani de la discursul lui Martin Luther King Jr. „Am un vis”, concertul, scris pentru Alexandra Dariescu, este o co-comisie alături de orchestrele BBC Philharmonic şi Orlando Philharmonic, având premiera în Marea Britanie sub bagheta lui John Storgårds. Alte momente importante includ revenirea Alexandrei la Houston Symphony (Grieg) şi debutul cu Copenhagen Philharmonic (Tchaikovsky 1), Philharmonisches Staatsorchester Mainz (Grieg), Trondheim Symphony (Clara Wieck Schumann) şi Wuppertal Symphony Orchestra (Florence Price).

Alexandra Dariescu a lansat opt albume apreciate de critici, cel mai recent disc fiind înregistrarea la casa de discuri Decca cu Angela Gheorghiu. Discografia include o trilogie de preludii integrale la Champs Hill Records (Chopin, Dutilleux, Shostakovich, Szymanowski, Messiaen, Faure şi Lili Boulanger) precum şi Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski cu Royal Philharmonic Orchestra/Darrell Ang (Signum Records), pe lângă cartea audio „The Nutcracker and I”.

Mentorată de Sir András Schiff şi Dame Imogen Cooper, Alexandra Dariescu a studiat cu Nelson Goerner, Alexander Melnikov, Dina Parakhina, Mark Ray, Mihaela Constantin şi Cornelia Apostol şi a fost laureata Academiei Festivalului Verbier in Elveţia şi câştigătoarea Premiul Femeile Viitorului din Marea Britanie la Categoria Arte şi Cultură. Dariescu deţine numeroase distincţii speciale, inclusiv Ambasadorul Cultural al României, Ordinul “Coroanei Române” in grad de Ofiţer de la Familia Regală şi Young European Leader de către Friends of Europe. În 2020, Dariescu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de la Preşedintele României şi a devenit Membru Asociat al Conservatorul Regal de Muzica Manchester, unde este profesor de pian din 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.