Termeni precum WFH, distanţare socială şi autoizolare intrate în limbajul uzual în ultimele trei luni au făcut ca Oxford English Dictionary să îşi actualizeze baza de cuvinte înainte de termenul obişnuit, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Au fost incluse şi Covid-19 şi cuvinte relaţionate pandemiei.

Editorul şef al dicţionarului, Bernadette Paton, a spus că este „o rară experienţă pentru lexicografi să observe o creştere exponenţială în folosirea unui singur cuvânt într-o perioadă atât de scurtă şi ca acest convând să domine discursul la nivel global, chiar până la excluderea altor subiecte”. 

Covid-19 a făcut asta şi a fost, astfel, adăugat în noul OED, unde este descris ca „boală respiratorie acută la oameni, cauzată de un coronavirus, care este capabil să producă simptome severe şi deces, mai ales în cazul vârstnicilor şi al persoanelor cu boli cronice”.

Această modificare nu a respectat ciclul trimestrial al OED. „Sunt vremuri extraordinare şi lexicografii de la OED, care la fel ca mulţi alţii lucrează de acasă, urmăresc evoluţia limbajului pandemiei”.

Analiza OED pentru mai mult de 8 miliarde de cuvinte din articole online a demonstrat că „Covid-19” şi „Coronavirus” domină acum discursul la nivel global.

În luna decembrie, cuvinte precum „Brexit”, „Impeachment” (punere sub acuzare, n.r.) şi „Climat” dominau ştirile.

Până în luna martie, fiecare dintre primele 20 de cuvinte-cheie din lista OED - termeni folosiţi mai des decât pe parcursul unei luni - era legat de coronavirus.

Specialiştii OED au remarcat creşterea folosirii unor termeni medicali şi a unor noi acronime, precum WFH (work from home - telemuncă, n.r.) şi PPE (personal protective equipment - echipament de protecţie personală, n.r.).

WFH a fost prima dată înregistrat în 1995, iar PPE, în 1977, dar erau folosit restrâns.

„Distanţarea socială” datează din 1957. „Reflecta, iniţial, o atitudine şi nu un termen fizic. Făcea referire la o detaşare voită”, a mai explicat Paton.

„Autoizolare” (self-quarantined) a fost înregistrat prima dată în 1878, pentru a descrie acţiunile sătenilor din Eyam, care s-au izolat pentru a evita al doilea val de „ciumă neagră”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.