Televiziunea Română, dar şi posturile Pro TV, Digi24, Antena 1, Kanal D şi Discovery Channel vor difuza, în acest weekend, documentare şi programe speciale despre incendiul din clubul Colectiv, la un an de când a avut loc tragedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kanal D va difuza, sâmbătă seară, de la ora 20.00, o ediţie-document a emisiunii “Asta-i Romania!”, care va prezenta povestea celor care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv, dar şi a supravieţuitorilor tragediei.

Pro TV va transmite, duminică, de la ora 18.00, o ediţie a emisiunii ”România, te iubesc!” despre cei implicaţi în tragedia din clubul Colectiv, despre supravieţuitori, despre dramele celor care încă au nevoie de îngrijiri medicale şi despre durerea părinţilor care şi-au pierdut copiii în urma incendiului. Televiziunea a difuzat, în cadrul Ştirilor Pro TV, pe parcursul săptămânii, mai multe materiale despre Colectiv.

Emisiunea prezintă mărturii şi imagini emoţionante despre cum s-au adaptat victimele, prin ce au trecut în timpul tratamentului, cum şi-au găsit resursele pentru a merge mai departe, părinţii îndoliaţi, dar şi declaraţiile autorităţilor despre tragedia de la Colectiv, lipsa responsabililor pentru o dramă cu care a empatizat întreaga ţară şi a scos în stradă zeci de mii de oameni revoltaţi. Realizatorul Alex Dima a vorbit cu Raed Arafat şi Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii la acea dată, despre ce s-a întâmplat în acea noapte, cum s-au luat deciziile şi ce se putea face mai mult pentru victime.

Televiziunea Română va transmite pe TVR 1, în aceeaşi seară, de la ora 19.00, documentarul ”Colectiv, coşmarul fără sfârşit”, şi o ediţie specială a Ştirilor TVR, ”#Colectiv”, prezentată de Marian Voicu, începând cu ora 22.00. Filmul documentar prezintă povestea a ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie 2015, aşa cum s-a văzut prin ochii supravieţuitorilor şi ai rudelor celor decedaţi sau răniţi în incendiu.

”#Colectiv” va cuprinde ştiri, reportaje, transmisiuni în direct şi o dezbatere în studio. Invitaţii lui Marian Voicu sunt Alexandru Rusitoru, fratele lui Marius Rusitoru, fost editor de montaj în TVR, care şi-a pierdut viaţa în urma incendiului, Cristina Hurdubaia, jurnalist şi reprezentant al Asociaţiei Împreună rezistăm, şi Răzvan Brăileanu, jurnalist şi supravieţuitor Colectiv.

Emisiunea va include şi transmisiuni în direct de la locurile în care sunt organizate momente de reculegere şi concerte caritabile (Colectiv, Arenele Romane şi Berăria H). 

Antena 1 va difuza, de la ora 19.00, o serie de reportaje dedicate acestui subiect, într-o ediţie specială a Observatorului prezentată de Andreea Berecleanu.

”Observator #pentruColectiv vorbeşte despre ce s-a întâmplat şi ce s-a schimbat, despre ce nu trebuie uitat, despre supravieţuitorii şi cicatricile tragediei, despre consecinţele şi controversele apărute, despre anchetele demarate, despre cum Colectiv e despre noi toţi”, au transmis reprezentanţii postului.

Observator #pentruColectiv prezintă şi poveşti ale salvatorilor victimelor - de la asistenţi medicali, la medici şi voluntari, la ambulanţe care au luat şi câte doi, trei pacienţi odată, la pompierii care au ajuns primii la Colectiv şi care nu au mai vorbit de atunci. Emisiunea mai prezintă poveşti ale unor criminalişti, legişti şi oameni ai legii, dar şi comentarii ale unor oficiali precum Raed Arafat şi Vlad Voiculescu, ministru al sănătăţii în Guvernul Dacian Cioloş, materialele Observator trecând în revistă tot ce s-a petrecut la nivel de anchetă în acest caz, care este starea actuală şi ce rămâne de făcut. 

Postul Digi24 va difuza, de la ora 22.00, documentarul ”Un an. Un minut şi o secundă”, o producţie România Furată, care surprinde momente din viaţa actuală a unora dintre cei care se aflau în clubul Colectiv în noaptea de 30 octombrie 2015. Într-un periplu între Bucureşti şi Bruxelles, reporterii postului de televiziune au fost parte din viaţa de zi cu zi a celor care îşi caută un drum nou în viaţă şi îl continuă pe cel de dinainte de tragedie sau sunt încă sub tratament şi supraveghere la Bruxelles. Timp de o oră, documentarul prezintă poveşti impresionante spuse de Tedy, Silviu, Marian, Nelu, Adina, Andreea şi Raluca, victime ale incendiului din Colectiv. Filmul a fost difuzat în premieră marţi.

Tot de la ora 22.00, Discovery Channel comemorează un an de la tragedia din clubul bucureştean, difuzând documentarul ”Dezastrul din Colectiv”. Programul prezintă, cronologic, ceea ce s-a petrecut în acea noapte în Bucureşti, aşa cum au fost relatate de cei direct implicaţi – supravieţuitori, familii ale acestora, autorităţi şi cadre medicale care au luat parte la operaţiunile de salvare. Programul conţine şi o reconstituire a momentelor de dinainte şi după izbucnirea incendiului. Nick Allder, expert internaţional în efecte speciale, multiplu premiat pentru producţii precum ”Alien” (1979) şi ”Al cincilea element” (1997), a luat parte la realizarea acestui proiect în calitate de consultant pentru aspecte ce ţin de siguranţă. Documentarul va fi disponibil şi online pe discovery.ro/colectiv.

Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani.

În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.