Televiziunea Română îl omagiază pe actorul Mircea Albulescu, la un an de la moartea sa, difuzând luni, de la ora 20.10, pe TVR 2, portretul ”In Memoriam Mircea Albulescu”, iar de la ora 20.40, spectacolul de teatru ”Patima de sub ulmi”, în regia lui Dinu Cernescu, programele urmând să fie difuzate sâmbătă şi de TVR 3 şi TVR Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portretul ”In Memoriam Mircea Albulescu” va fi difuzat de TVR 3 sâmbătă, de la ora 21.40, iar de TVR Moldova, de la ora 17.30.

Spectacolul de teatru ”Patima de sub ulmi”, de Eugene O'Neil, în care au mai jucat, alături de Mircea Albulescu, Florin Piersic jr., Valentin Teodosiu, Constantin Cotimanis şi Adriana Trandafir, va fi difuzat de TVR 3 sâmbătă, de la ora 20.00, iar de TVR Moldova în aceeaşi zi, de la 15.50.

Despre Mircea Albulescu au vorbit, în portretul ”In Memoriam Mircea Albulescu”, actorii Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Marius Bodochi, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea şi regizorul Alexa Visarion, potrivit TVR.

Născut pe 4 octombrie 1934, Iorgu Constantin Albulescu, cunoscut cu numele Mircea Albulescu, a fost profesor universitar, doctor în arte, publicist, poet, prozator şi membru al Uniunii Scriitorilor.

Mircea Albulescu a absolvit Şcoala Medie de Arhitectură în anul 1952, cu diplomă de conductor-arhitect, iar apoi şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1956, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg şi bun prieten cu actorul Amza Pellea.

A jucat în sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din Bucureşti, Teatrului de Comedie, Teatrului Mic, Teatrului Armatei şi Teatrului Naţional din Bucureşti şi a avut peste 70 de roluri în film. A interpretat peste 300 de roluri memorabile în teatrul radiofonic, pe care îl considera cea mai prodigioasă dintre activităţile sale artistice şi care a constituit subiectul tezei sale de doctorat.

Printre rolurile importante pe care le-a jucat la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” se numără Profesorul - "Vizita bătrânei doamne" de Friedrich Dürrenmatt, regia Alexander Morfov, 2011; Firs, bătrân lacheu - ”Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, 2010; Grigore Bucşan - ”Ultima oră" de Mihail Sebastian, regia Anca Ovanez Doroşenco, 2003; Farfuridi - ”O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Alexandru Tocilescu, 1999; Satin - ”Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1998; Wihelm Furtwengler - ”De partea cui eşti?" de Ronald Harwood, regia Radu Beligan, 1997; Sir - ”Cabinierul" de Ronald Harwood, regia Ion Cojar, 1991; Serghei Jeleznov - ”Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, regia Ion Cojar, 1988; Şerban Sineşti - ”Jocul ielelor" de Camil Petrescu, regia Sanda Manu, 1986; Agamemnon - ”Ifigenia" de Mircea Eliade, regia Ion Cojar, 1981; Lord Hastings - ”Richard al III-lea" de William Shakespeare, regia Horea Popescu, 1976; Danton - ”Danton" de Camil Petrescu, regia Horea Popescu, 1974.

A fost şi autor al unor volume de versuri - “Vizite”, “Pajura singurătăţii”, “Fluture în lesă de aur”, “Clanţe”, “Ultimele noduri” şi proză - ”Bilete de favoare”, “Baraka” şi “Bazar sentimental”.

A fost membru al Uniunii Ziariştilor şi doctor în arte (Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică cu teza de doctorat «Teatrul radiofonic; convertibilitatea mijloacelor de expresie actoricească în procesul creaţiei», 2004).

A primit "Ordinul Meritul Cultural" şi "Ordinul Serviciul Credincios" în grad de Comandor. În perioada 1985 - 2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti, printre studenţii săi numărându-se artişti de seamă, precum Adrian Titieni, Irina Movilă, Florin Piersic Jr., Elvira Deatcu, Manuela Harabor şi Dragoş Bucur.

Din anul 2011 are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului, alături de alte personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

În iunie 2013 şi-a anunţat retragerea din viaţa artistică. Într-un interviu acordat în octombrie 2015, actorul spunea: ”Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă acum câţiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii şi eu de lumea de dincolo, de lumea ei”.

În acelaşi interviu, artistul a mai spus: "E bine în viaţa asta, ca actor, să dispari când trebuie, cât eşti pe val. Îi văd pe cei din jurul meu cum mă privesc. Cu siguranţă se întreabă: Mai e, o să mai fie, o să mai poată?".

Mircea Albulescu a încetat din viaţă pe 8 aprilie 2016, la vârsta de 81 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Actorul avea probleme cardiace şi fusese supus, în urmă cu doi ani, unei triple operaţii de bypass.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.