Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), joi, pentru o ediţie a emisiunii „Lumea lui Banciu”, difuzată pe 4 octombrie, în care a fost atacată minoritatea maghiară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această emisiune, Radu Banciu a comentat faptul că legea propusă de UDMR privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne în administraţia publică locală a fost respinsă de Camera Deputaţilor.

Membrul CNA Orsolya Eva Borsos a cerut vizionarea mai multor selecţii din această emisiune, precum cea în care realizatorul Radu Banciu a afirmat: „În momentul de faţă, fraţilor, traversăm totuşi nişte momente delicate. Pentru că deşi comunitatea română va fi întotdeauna împotriva celei maghiare şi o va urî până în plăsele, câte zile or avea unii şi alţii, asta este bătut în cuie, din păcate niciodată n-am avut asemenea politicieni. Deci dacă maghiarii ar trebui să insiste acum, ăsta e momentul. Niciodată n-au fost atâtea breşe în politica de la Bucureşti cum există acum. Niciodată n-am avut politicieni mai tăntălăi. Niciodată spectrul acesta, al autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc, de rahat, n-au fost mai mari decât acum în România. Deci pericolul este absolut. Până acum tot a mai existat câte ceva care să-i oprească. Domnule, este momentul zero pentru ei.”.

Amenda a fost propusă de Orsolya Eva Borsos şi a trecut cu 7 voturi – Florin Gabrea, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Laura Georgescu şi Radu Călin Cristea au fost împotrivă.

Cristea a propus o amendă de 25.000 de lei, care nu a mai fost supusă la vot, deoarece prima propunere, formulată de Borsos, a trecut. 

Sancţiunea a fost dată în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Amenda a fost dată şi în baza articolului 47, alineatul 3 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Potrivit acestuia, sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.