Teatrul Nottara din Bucureşti a revenit oficial în sediul din Bulevardul Magheru, luni seară, cu cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care a debutat cu spectacolul ”Notenkraker sau... Al cincilea anotimp”, de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, prezentat de Teatrul de Revistă ”Ginta Latină” din Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul, în regia lui Mihai Ţărnă, a fost jucat în Sala ”Horia Lovinescu”, în prezenţa a aproximativ 300 de spectatori între care s-a numărat şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea. 

Directorul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, a făcut un apel către spectatori pentru a ajuta instituţia teatrală, astfel încât să fie înlăturată ”confuzia îngrozitor de mare” generată de perioada în care activitatea echipei în sediul din Bulevardul Magheru a fost suspendată.

”Din păcate, confuzia este îngrozitor de mare în continuare şi dovadă că sunteţi aici atâţia cât se vede că sunteţi. Anul trecut la festival sala a fost plină. Aş vrea să ne ajutaţi dumneavoastră cei care sunteţi aici, pentru că puteţi, toţi cei care aveţi Facebook, toţi cei care socializaţi pe oricare reţea, dacă nu vă e teamă să veniţi aici şi dacă sunteţi alături de noi, povestiţi-le şi altora că Teatrul Nottara şi-a redeschis porţile, că este acasă şi că îi aşteaptă pe toţi spectatorii săi, de oriunde ar fi. Confuzia s-a născut pentru că noi am jucat în 37 de locuri, în Bucureşti, în ţară, în străinătate, în foarte multe locuri, şi lumea a uitat să vină taman pe bulevardul Magheru. De aceea vă invit să deveniţi cumva toţi cei care sunteţi aici seară de seară purtătorii noştri de cuvânt”, a spus Marinela Ţepuş.

Directorul Teatrului Nottara a adăugat că va face un proiect cu Teatrul de Revistă ”Ginta Latină” din Chişinău prin care, periodic, fiecare instituţie va susţine reprezentaţii în sediul celeilalte.

”Teatrul Nottara va face un proiect în care, periodic, noi ne vom duce acolo şi ei vor veni şi vor fi oaspeţii noştri. Eu chiar cred că, măcar cultural, suntem cu toţii români şi că măcar cultural nu există o graniţă între noi”, a mai spus Marinela Ţepuş.

Înainte de începerea spectacolului, directorul Teatrului de Revistă ”Ginta Latină”, Tudor Ţărnă, a comentat - spre amuzamentul publicului -că, spre deosebire de cazul ”exilului” Teatrului Nottara, în Republica Moldova persoanele care erau exilate în Siberia nu aveau dreptul să se întoarcă acasă.

”Voi aveţi un noroc mare. La noi când se exila în Siberia era fără drept de reîntoarcere în casa părintească. Voi aţi venit iarăşi acasă”, a spus Tudor Ţărnă.

Ambasadorul Republicii Moldova a spus că se aşteaptă semnarea unui acord de colaborare între Ministerul Culturii de la Bucureşti şi cel de la Chişinău.

”Sunt sigur că oaspeţii veniţi de la Chişinău vă vor convinge că, în afară de faptul că politica este un teatru, la Chişinău chiar se face teatru. Aşa cum spunea şi doamna directoare, probabil cultura, teatrul, sunt cele mai bune exemple că vorbim o limbă, avem un trecut istoric şi că suntem o naţiune. În acelaşi timp cred că în ceea ce priveşte cultura, la această etapă avem toate posibilităţile ca să aprofundăm relaţia între Chişinău şi Bucureşti. Aşteptăm în continuare să fie semnat un acord de colaborare între Ministerul Culturii de la Bucureşti şi de la Chişinău. Sperăm că el va pune bazele acelui schimb de spectacole şi de stagiuni şi că acest spectacol din această seară este doar începutul unei colaborări fructuoase”, a declarat Mihai Gribincea.

Spectacolul a fost precedat de vernisajul expoziţiei de fotografie ”Teatrul Nottara: de pe scenă pe simeze”, ce conţine imagini din spectacole din arhiva instituţiei, unele datând din anii 1950. Expoziţia include imagini cu actori precum Emil Hossu, Mircea Albulescu, George Constantin, Ştefan Iordache şi George Alexandru. După vernisaj a fost lansată cartea ”Măria sa, Teofil Vâlcu”, ediţie adăugită şi revizuită de Ştefan Oprea.

Festivalul Internaţional de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din Bucureşti, se va desfăşura până pe 22 octombrie.

Cele patru secţiuni principale ale evenimentului, deja consacrate, sunt ”Bulevardul Comediei”, secţiunea Competitivă I - ”Crize de familie”, secţiunea Competitivă II - ”NETA”, care va cuprinde spectacole ale unor teatre din reţeaua de festivaluri NETA (New European Theatre Action): România, Kosovo, Bulgaria, Serbia, Croaţia, şi secţiunea ”Premiere în FEST(IN)”, în care teatrul Nottara va prezenta cele mai recente producţii ale sale.

FEST(IN) pe Bulevard mai cuprinde colocvii, spectacole-lectură dedicate, în această ediţie, dramaturgiei maghiare contemporane, evenimente stradale, lansări de carte de teatru şi expoziţii de fotografie.

Teatrul Nottara a revenit în sediul din Bulevardul Magheru după ce a fost nevoit să îşi suspende activitatea în imobil, la 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora. În urma revizuirii expertizei clădirii, sediul instituţiei teatrale a fost încadrat în clasa a II-a de risc seismic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.