Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti deschide din 17 septembrie noua stagiune, cu proiecte susţinute de regizori precum Tompa Gabor, Silviu Purcărete şi Gelu Colceag.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tompa Gabor a început repetiţiile cu piesa „Tango” de Slawomir Mrozek (secondat de Andrei Both, decoruri şi Angela Balogh-Călin, costume), cu o echipă de actori din care fac parte Rodica Negrea, Emilia Popescu, George Ivaşcu, Mihai Constantin, Emilian Oprea, Cătălina Mihai, Maruca Băiaşu, Matei Constantin. Premiera este estimată a avea loc la jumătatea lunii octombrie.

Silviu Purcărete revine la TNB după unsprezece ani, împreună cu echipa sa fidelă de colaboratori (Dragoş Buhagiar - scenografie, Vasile Şirli - muzică),  pentru a pune în scenă, în premieră absolută, piesa „Gertrude” a lui Radu F. Alexandru. Regizorul a optat pentru o distribuţie compusă exclusiv din actori-bărbaţi (Claudiu Bleonţ, Mircea Rusu, Marius Manole, Alexandru Potocean, Marius Bodochi, Paul Chiribuţă şi Lari Giorgescu), premiera - programată pentru sfârşitul lunii octombrie.

Sunt în lucru, de asemenea, două importante titluri din marea dramaturgie universală. Regizorul Gelu Colceag a început repetiţiile la „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht (scenografia Liliana Cenean şi Ştefan Caragiu, coregrafia şi mişcarea scenică Roxana Colceag), un musical de notorietate care va pune în valoare nu doar calităţile actoriceşti, ci şi aptitudinile vocale şi fizice ale unei redutabile trupe de actori, acompaniaţi de o orchestră live: Marius Manole (în rolul lui Mackie Şiş), Mircea Rusu (Dl. Peachum) şi, în ordinea distribuţiei, Silviu Biriş, Tania Popa, Aylin Cadîr/Teodora Calagiu, Medeea Marinescu, Emilia Popescu/ Raluca Aprodu, Rareş Florin Stoica, Ovidiu Cuncea, Alexandru Georgescu, Mihai Verbiţchi, Orodel Olaru, Silviu Mircescu, Mihai Munteniţă, Daniel Hara.

În luna noiembrie, la Sala Atelier, va avea loc premiera spectacolului „Nora” de Henrik Ibsen în regia lui Chris Simion-Mercurian, cu Irina Movilă în rolul titular, alături de Ioan Andrei Ionescu, Şerban Pavlu, Tania Popa şi Conrad Mericoffer. Scenografia va fi semnată de Maria Miu iar coregrafia de Ioana Marchidan. Spectacolul va fi realizat în parteneriat: Asociaţia „Griviţa 53” - Teatrul Naţional I.L.Caragiale.

Câteva dintre spectacolele ieşite la rampă la sfârşitul stagiunii precedente, vor fi relansate în primele zile ale noii stagiuni: fantezia comică burlescă „Secretul familiei Posket” de Arthur Wing Pinero, regizată de Dan Tudor la Sala „Ion Caramitru”, va avea premiera oficială la 1 octombrie, iar tulburătorul spectacol-mărturisire al Oanei Pellea (care semnează dramatizarea şi regia) „Evadarea tăcută”, „bazat pe textul şi experienţa unui fenomen uman cu numele de Lena Constante” va putea fi împărtăşit cu actriţa în spaţiul Sălii Atelier începând cu 28 septembrie.

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti a fost invitat şi în acest an la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău (ediţia a VIII-a, care se va desfăşura sub genericul „Atât de aproape”), unde va prezenta, în zilele de 22 şi 23 septembrie, două spectacole de referinţă din repertoriul curent al TNB: „Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, regia Alexandru Dabija şi „Bolta Cerească” de Lucy Kirkwood, regizat de Gelu Colceag.

Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” al TNB va continua organizarea atelierelor de lucru cu personalităţi ale lumii teatrale. Astfel, în perioada 15 septembrie - 15 octombrie 2023 va avea loc un workshop de regie de teatru condus de regizorul Silviu Purcărete, a cărui temă va consta într-un studiu/atelier pe scena II, actul I din piesa „Richard al III-lea” de William Shakespeare. Workshopul se adresează regizorilor profesionişti (studii de regie de teatru, licenţă sau master absolvite). Continuă, de asemenea, cu o nouă etapă, atelierul de teatru documentar, coordonat de regizorul David Schwartz, cu tema Practicile dezvoltării personale. Atelierul, care a debutat în martie cu etapa de cercetare, este structurat pe o perioadă de un an, urmând să se finalizeze cu un spectacol în primăvara lui 2024, pe baza unui scenariu elaborat de către cunoscutul regizor.

Se redeschide şi sezonul de expoziţii găzduite în foaierele TNB, cu prezentarea, în premieră, a schiţelor de costume şi decor ale lui Vasile Velisaratu (1895-1978), fost pictor şi scenograf al Teatrului Naţional bucureştean, demers de restituire datorat nepoatei artistului, graficiana Liana Axinte şi moştenitorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.