Spectacolul „Dovedeşte - o poveste virală”, în regia lui Eugen Jebeleanu, producţie a Teatrului pentru Copii şi Tineret "Gong" Sibiu, va fi jucat pe 23 mai, pe scena Teatrului Naţional Sloven din Maribor, în cadrul celei de-a 58-a ediţii a Festivalului de Teatru de la Maribor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul va fi prezentat în limba română, cu supratitrare în limba slovenă, iar reprezentaţiile vor fi urmate de o discuţie cu publicul.

„Dovedeşte. O poveste virală ne priveşte. E despre noi, despre azi, în plină pandemie, cu frici, speranţe dar e şi despre ideile nefondate ce duc la o criză colectivă a suspiciunii date de dificultatea de înţelegere a unei situaţii care ne depăşeşte. De aici se trage paranoia, teoria conspiraţiei şi delirul produs de fluxul dens de fake news care ne bântuie la tot pasul. Mi-am dorit să aduc în discuţie prin acest spectacol pentru publicul tânăr pericolul lipsei de discernământ, riscul căderii în gândiri complotiste şi daunele unor fapte abuzive cum ar fi judecata unor persoane nevinovate spre a găsi un ţap ispăşitor”, a declarant Eugen Jebeleanu, în timpul repetiţiilor de la Sibiu.

Festivalul de la Maribor reuneşte în acest an producţii dedicate publicului tânăr şi adult, dar şi ateliere, conferinţe, precum şi activităţi studenţeşti, reunind artişti, jurnalişti şi programatori din Europa. Aceasta este prima participare a Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu în cadrul festivalului. De-a lungul istoriei, festivalul a devenit cel mai important eveniment de teatru sloven, fiind recunoscut ca un promotor al creativităţii teatrale. Ediţia din acest an are loc în perioada 7 mai - 18 iunie, cu sprijinul municipalităţii din Maribor şi al Guvernului Republicii Slovene.

Montat într-un decor glacial, spectacolul de la Sibiu creează un imaginar fabulos prin dune de zăpadă sculptate în 20 de metri cubi de burete acoperit cu 50 de kilograme de zăpadă artificială cu fulgi antialergici, antistatici şi ignifugi. Efectul este amplificat prin montarea a două cuburi de gheaţă cu o greutate de 120 de kilograme, fiecare. Cuburile sunt produse din apă rezultată în procesul de osmoză inversă şi sunt identice cu cele folosite la competiţiile internaţionale de sculptură în gheaţă, fiind lipsite de imperfecţiuni atât la exterior, cât şi la interior. „Dovedeşte-o”, textul scris de Lucie Vérot (Franţa), nici nu-i judecă, nici nu-i demonizează pe cei doi tineri adolescenţi.

Piesa a fost scrisă în urma unei rezidenţe de creaţie în care autoarea a stat de vorbă cu liceenii. Textul pune accent pe un fenomen social care a dobândit în ultima vreme o miză educaţională puternică. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Eliza Păuna şi Paul Bondane, alături de adolescenţii Dominik Stühler, Cezara Borger, Bogdan Popa, Ana Rusu, Anita Páskuy, Sonia Rotar, Patrick Vasu şi Casian Stancu.

Scenografia spectacolului poartă semnătura Irinei Moscu, iar universul sonor şi video este realizat de Ovidiu Zimcea. Spectacolul are o durată de aproximativ 60 de minute şi este recomandat celor cu vârsta peste 10 ani. 
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.