Mărţişor de oraş, rustic, croşetat sau tip goblen, mărţişorul tradiţiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor '80, oricare dintre modele va putea fi cumpărat de la târgul organizat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român între 26 februarie şi 1 martie, orele 10.00 - 18.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Participanţii invitaţi - studenţi, artişti, meşteşugari - folosesc ca sursă de inspiraţie lumea şi mitologia ţărănească ori imaginează noi forme ale creativităţii urbane: de la obiectul manufacturat şi reciclat, care foloseşte materiile naturale devenite clasice, la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje şi semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenţionale.

În mitologia ţărănească, mărţişor, mărţişug sau marţ, obicei de început de primăvară, este semn protector pentru roadele pomilor şi sănătatea vitelor, împotriva bolilor şi a nenorocului - monedă de argint cu fir de lână roşie sau albă legată la mâna copiilor.

Preluat de lumea urbană la început de secol XX şi devenit modă, purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept sau la mână, primit ca suvenir sau mai nou, cadou, mărţişorul supravieţuieşte în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb şi roşu, până la mărţişorul virtual.

În peisajul târgurilor bucureştene, Târgul Mărţişorului de la MNŢR pune valoare pe obiectul handmade şi pe inovaţie, încurajând creativitatea în sfera artistică şi meşteşugul capabil să fie reînnoit cu noi particularităţi care să comunice, prin expresivitate, imaginaţie şi simţ al umorului, semnificaţiile mai vechi sau mai noi ale mărţişorului.

La fel ca în anii trecuţi, printre participanţii la târgul de anul acesta se numără şi şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar şi sprijin pentru categorii defavorizate, anunţă organizatorii. 

Oferta gastronomică de anul acesta este: turtă dulce din Harghita şi Argeş, prăjiturele de casă şi alte produse de patiserie din Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere şi dulceţuri din Ilfov, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa, dar şi mere sau fructe uscate.

Preţul biletului de intrare la târg: adulţi - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 2 lei. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.