O pictură "pierdută" a lui John Constable, găsită pe peretele unei case cu terasă din Guernsey, care prezintă o altă perspectivă a unei cabane de fermă care apare într-una dintre cele mai celebre lucrări ale sale, a fost vândută la licitaţie pentru 200.000 de lire sterline - aproape dublu faţă de preţul orientativ, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schiţa în ulei pe pânză, despre care se crede că a fost realizată la faţa locului în 1814, arată partea din spate a casei lui Willy Lott, care apare în capodopera lui Constable din 1821, "The Hay Wain".

Pictura a fost găsită într-o casă din Guernsey şi a fost scoasă la licitaţie la Martel Maides Auctions din St Peter Port.

După o licitaţie acerbă, tabloul a fost cumpărat de un colecţionar privat anonim cu sediul în Guernsey, aşa că se aşteaptă ca tabloul să rămână pe insulă, dar ar putea dispărea din nou din spaţiul public.

Jonathan Voak, specialist în tablouri la casa de licitaţii, a declarat: "A fost un rezultat extraordinar, comparându-l cu estimarea cuprinsă între 80.000 şi 120.000 de lire sterline".

"A fost o atmosferă grozavă în sala de vânzare. Mai mulţi ofertanţi prin telefon şi o mulţime de oameni în sală care doreau să vadă cum se vinde. Interesul a fost fenomenal".

"Este un ofertant anonim [care a avut succes], dar tabloul va rămâne în Guernsey. Va intra într-o colecţie privată de aici".

El a spus că o mulţime de oameni s-au bucurat de şansa de a-l vedea în ultimele săptămâni. "A avut parte de o expunere bună şi cred că oamenii vor fi bucuroşi să afle că va rămâne în Guernsey."

Locul în care se afla schiţa a fost necunoscut timp de 44 de ani, locaţia sa fiind înregistrată ultima dată în 1979, când a apărut într-o publicaţie academică italiană care enumera lucrările lui Constable.

Voak a spus: "Tabloul a fost găsit printre un număr mare de obiecte care proveneau dintr-o veche casă cu terasă din Guernsey. A fost văzut prima dată de un membru al echipei noastre expus într-un colţ întunecat al sufrageriei".

"Acest lucru s-a întâmplat cu câţiva ani în urmă şi, la acea vreme, cu siguranţă nu s-a crezut că este un Constable autentic. Ulterior, a ajuns la MMA când proprietarul a murit, ca parte a averii defunctului".

Casa de licitaţii spune că schiţa, care prezintă şi o figură care taie buşteni, are o "provenienţă fermă" care datează încă din secolul al XIX-lea, când a fost deţinută de nepotul lui Constable, Hugh Golding Constable, care a vândut-o comercianţilor de artă Leggatt Brothers.

Este aproape sigur că a fost expusă la o expoziţie Leggatt Brothers din Londra în noiembrie 1899, prima dedicată exclusiv lucrărilor lui Constable.

Când picta în Suffolk, la începutul carierei sale, Constable făcea cu regularitate schiţe în ulei în aer liber. Willy Lott a fost un fermier care locuia în Flatford, Suffolk, lângă terenul pe care îl cultiva. Pentru Constable, casa a devenit emblematică pentru modul de viaţă rural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.