Una dintre capodoperele maestrului spaniol Pablo Picasso, "Femme à la Montre”", a fost vândută miercuri seară la licitaţie pentru 139,3 milioane de dolari de către Sotheby's la New York, al doilea cel mai mare preţ obţinut vreodată pentru artistul care a murit în urmă cu 50 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul din 1932 o înfăţişează pe una dintre partenerele artistului spaniol, pictoriţa franceză Marie-Thérèse Walter, şi fusese estimat la peste 120 de milioane de dolari, potrivit Sotheby's.

Tabloul a aparţinut bogatei newyorkeze Emily Fisher Landau, care a murit în acest an la vârsta de 102 ani şi a cărei colecţie de Jasper Johns, Willem de Kooning, Mark Rothko şi Andy Warhol este oferită la licitaţie în cadrul a două seri speciale, miercuri şi joi, la sediul Sotheby's din New York.

Tabloul s-a aflat în sufrageria lui Landau din Manhattan, a precizat Sotheby's.

Numai pentru această colecţie Landau, casa de licitaţii - deţinută de miliardarul francez şi israelian Patrick Drahi - mizează pe mai mult de 400 de milioane de dolari.

Potrivit lui Julian Dawes, şeful departamentului de artă impresionistă şi modernă la Sotheby's, tabloul maestrului spaniol "este o capodoperă în toate dimensiunile sale (...), pictat în 1932, 'annus mirabilis' pentru Picasso". 

Marie-Thérèse Walter a fost "muza de aur" a lui Picasso, muză pe care a cunoscut-o în 1927 la Paris, când era căsătorit cu balerina ruso-ucraineană Olga Khokhlova.

Marie-Thérèse Walter fusese pictată de Picasso sub numele de "Femme endormie" (1934), iar pânza va fi scoasă la licitaţie joi de Christie's, rivala Sotheby's, care speră la 25 - 35 de milioane de dolari. În 2021, Christie's a vândut "Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)" pentru 103 milioane de dolari.

Un alt Picasso din 1932 fusese vândut pentru 106 milioane de dolari de Christie's în 2010.

Vânzarea de miercuri seară este a doua cea mai scumpă pentru operele lui Picasso, artistul având acum cel puţin şase tablouri evaluate la peste 100 de milioane de dolari.

Recordul său din toate timpurile este "Les femmes d'Alger (Version 'O')" pentru 179,4 milioane de dolari: acest ulei pe pânză pictat în 1955 este cea mai scumpă lucrare modernă vândută vreodată la licitaţie.

La momentul vânzării sale, la 11 mai 2015 la Christie's New York, era chiar recordul absolut pentru o licitaţie de artă, depăşit de atunci de "Salvator Mundi" atribuit lui Leonardo da Vinci pentru 450 de milioane de dolari în 2017.

Pe fondul internaţional al războaielor din Ucraina şi Orientul Mijlociu şi al inflaţiei, piaţa de artă continuă să afişeze o sănătate insolentă: sezonul de toamnă la New York al marilor case de licitaţii Sotheby's şi Christie's, care a început marţi pentru o săptămână, ar trebui să înregistreze vânzări de miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.