Una dintre capodoperele lui Pablo Picasso, "Femme à la montre" (1932), care o înfăţişează pe una dintre partenerele şi muzele artistului spaniol, pictoriţa franceză Marie-Thérèse Walter, ar putea fi vândută cu 120 de milioane de dolari în noiembrie, a anunţat miercuri casa de licitaţii Sotheby's.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul a aparţinut bogatei newyorkeze Emily Fisher Landau, care a murit anul acesta la vârsta de 102 ani. Ea a deţinut, de asemenea, o colecţie de lucrări de Jasper Johns, Willem de Kooning, Mark Rothko şi Andy Warhol, care vor fi scoase la licitaţie pe 8 şi 9 noiembrie, în cadrul sezonului de toamnă al vânzărilor de artă din capitala culturală şi financiară a Statelor Unite.

Sotheby's, care este deţinută de magnatul francez, marocan şi israelian Patrick Drahi, a declarat într-un comunicat de presă că se aşteaptă la vânzări de "mult peste 400 de milioane de dolari" din această colecţie, din care mai mult de un sfert vor merge la "Femme à la montre". Potrivit lui Julian Dawes, şeful diviziei de artă impresionistă şi modernă de la Sotheby's, tabloul maestrului spaniol "este o capodoperă în toate dimensiunile sale".

"Pictat în 1932 - 'annus mirabilis' (anul miracolelor) al lui Picasso - este în acelaşi timp plin de fericire şi de pasiune abandonată", explică expertul. Marie-Thérèse Walter (1909-1977) a fost "muza de aur" a lui Picasso, muză pe care a cunoscut-o în 1927 la Paris, când maestrul spaniol era căsătorit cu balerina ruso-ucraineană Olga Khokhlova.

Pictoriţa, care a avut o fiică cu Picasso, Maya Widmaier-Picasso (1935-2022), a fost "subiectul multora dintre cele mai reuşite portrete ale sale", subliniază Sotheby's. Iar anul 1932 a fost atât de important în opera lui Picasso încât o întreagă expoziţie i-a fost dedicată în 2018 la muzeul Tate Modern din Londra. Un alt portret al lui Picasso, pictat tot în 1932, "Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse)", a fost vândut în 2021 pentru 103,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de rivalul Christie's la New York.

La cincizeci de ani de la moartea sa, artistul care a creat "Guernica" (1937) şi "Les Demoiselles d'Avignon" (1907) continuă să fascineze: muzee din întreaga lume, în special din Franţa şi Spania, îi vor consacra aproximativ cincizeci de expoziţii în 2023.

Pablo Picasso (1881-1973) rămâne unul dintre cei mai influenţi artişti ai artei moderne şi este adesea descris ca fiind un geniu. Însă în Statele Unite, în urma mişcării #metoo, figura acestui workaholic cu o operă bogată a fost pătată de acuzaţiile privind influenţa uneori violentă pe care a exercitat-o asupra femeilor cu care şi-a împărţit viaţa şi care i-au inspirat opera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.